Konyha – technika

Karácsonyi sütés-főzés

 Karácsonyi sütés-főzés

Karácsony előtt a konyha is szokatlanul megelevenedik. Előkerülnek a korábban elkészített, lefagyasztott ételek, és a frissiben elkészítettekből is gyakran túltermelés van: azzal meg tenni kell...

Vitaminok a gyümölcsökben

Vitaminok a gyümölcsökben

Friss gyümölcseinkből aszalással most tartósíthatjuk téli vitaminszükségletünket. Vegyük sorra, hogy legismertebb aszalt gyümölcseink milyen vitaminokkal, ásványi anyagokkal segítik szervezetünk...

Néhány praktikus fogás háziasszonyoknak

Néhány praktikus fogás háziasszonyoknak

A legkézenfekvőbb megoldások sokszor a szemünk előtt hevernek, csak nem ismerjük, vagy nem jut eszünkbe.

Bolgár lencsefőzelék

Bolgár lencsefőzelék

Szilveszterkor és újév napján lencsét eszünk, ugye... Sajnos év közben nem nagyon jut eszembe a lencse, évekkel ezelőtt kipróbáltam a "varázserejét" és nem jött be, azóta ignorálom szegényt (pedig...

Gyümölcssajtok

Gyümölcssajtok

A könnyen kocsonyásítható, nagy pektintartalmú gyümölcsökből készíthetünk ízletes gyümölcssajtokat. A birsalmasajtot szinte mindenki ismeri, ám a többi féle gyümölcssajtból ritkán kerül az asztalokra…

Ötletes konyhaszekrények

Ötletes konyhaszekrények

A változatos méretű és formájú edények, evő- és főzőeszközök, valamint a kiegészítők praktikus elrendezése nem egyszerű, főleg kis méretű konyhákban. A következő ötletek jelentős részét egy ügyes...

Mosogatótálak tartozékai

Mosogatótálak tartozékai

A mosogatótálak szerepe a mosogatógépek elterjedésével sem szűnt meg, minden konyhában jelen van. Akár mosogatásra, akár főzés közben az élelmiszer alapanyagok előkészítésére használjuk, sok...

Kerámia-bevonatú edények

Kerámia-bevonatú edények

A tapadásmentes edények újabb generációját a kerámia bevonatú edények jelentik.

A szuvidolás

A szuvidolás

A szuvid vagy eredeti írásmód szerint a "sous vide", a vákuum alatti hőkezelési technikát jelenti. Ezzel a - nem egyszerű - módszerrel tökéletesen megőrizhető a húsok zamata, nedvességtartalma,...

Rántott csirke

Rántott csirke

Mindenki kedvence, a magyar konyha ugyanolyan jellegzetessége, mint a gulyás vagy a lecsó! A vasárnapi asztal leggyakoribb étele, a rántott csirke.

Fasírt készítés

Fasírt készítés

Előkelő nevét (vagdalthús) onnan kapta, hogy valamikor késsel, hosszadalmasan vagdalták nagyon finomra a húst. Ma már darált húst használunk hozzá. Leggyakoribb alapanyaga a sertéshús, de lehet...

Sárgáját a fehérjétől

Sárgáját a fehérjétől

Sok háziasszony ismeri anyáink, nagyanyáink módszerét: a tojás "öntögetését" egyik félből a másikba. Aki ügyes és gyakorlott, általában szét tudja így választani a tojás két részét, de mi van...

"Gyorsmérés"

"Gyorsmérés"

A receptekben különféle mértékegységek szerepelnek. Van, ahol kanálban, csészében adják meg a szükséges mennyiségeket, van, ahol grammban. Nem pepecselünk sokat a mérleg körül, és nagyon...

Friss málna

Friss málna

Bosszantó, ha a frissen vásárolt málna vagy eper pár nap után penészedni kezd. A legjobb persze azonnal megenni, de van egy egyszerű módszer, amivel sokáig friss maradhat.

Tésztagyúrás, -nyújtás

Tésztagyúrás, -nyújtás

Nagyanyám tálban gyúrta meg a tésztát, és csak nyújtani tette ki gyúródeszkára. Én ott is gyúrom, így is, úgy is súrolni kell a deszkát.

Tésztakészítés, -főzés

Tésztakészítés, -főzés

Általában a legnagyobb fazekat használjuk tésztafőzésre, mert a fővő tészta könnyen kifut. Az edényt tehát félig tesszük vízzel, negyed kilónyi tésztára 2 liter vizet számítunk. Lefedjük, és...

Bundázás

Bundázás

Többféleképpen vonhatunk be zöldféléket, húst, sajtot, halat, hogy sütés közben ebben a bundában párolódjanak - ízt és zamatot tökéletesen megőrizve.

Párolás

Párolás

Kevés vízzel, vagy víz hozzáadása nélkül is puhíthatjuk az ételeinket. Főzelékféléket, gyengébb rostozatú húsokat szoktunk párolni.

Pácolás

Pácolás

Többféle pácolási eljárást használunk, de mindegyiknek egy a célja: minél finomabb ízt adni az ételnek.

Fokhagymapucolás villámgyorsan

Fokhagymapucolás villámgyorsan

Hogyan pucolhatunk meg egy fej fokhagymát 10 másodperc alatt? Mindössze két nagy tál kell hozzá.

Az ízek forrása

Az ízek forrása

Fűszerek nélkül nincs ízes étel. A szokásos vagy különleges gasztronómiai élményt a fűszerek tökéletes arányával érjük el. Ez az igazi tudomány, szakácsművészet. Nem árt részletesebben is...

Töltelék készítése

Töltelék készítése

A hústalan töltelékeket húsok töltésére, a húsos tölteléket főzelékfélékbe használjuk.

Sütemények a mélyhűtőben

Sütemények a mélyhűtőben

A süteményeket remekül lehet fagyasztani! Egy különleges alkalommal jöttem erre rá, amikor egy nevezetes alkalomra több, mint tizenhat kilós tortát kaptunk.

Rizs köretnek, tölteléknek, egytálételnek

Rizs köretnek, tölteléknek, egytálételnek

Az ún. gyorsrizsek elkészítése valóban nagyon egyszerűnek tűnik, de ha jobban meggondoljuk, a hagyományos módszer semmivel nem bonyolultabb. És a végeredmény nem csak olcsóbb, de finomabb is lesz.

Sütés, pirítás

Sütés, pirítás

Nem véletlen, hogy a legtöbb recept zsiradékot említ, amikor sütésről van szó. Egyre kevesebb háztartásban sütnek bármit is disznózsírban. Rettentően hizlaló, nehezen emészthető zsiradék. Elterjedt...

Fagyasztás

Fagyasztás

Néhány élelmiszer kivételével szinte mindent le lehet fagyasztani. Valójában azt a néhányat is lehet, de nem érdemes.

Mikróhullámű sütő

Mikróhullámű sütő

A fagyasztásnál többször előkerült a mikró, mint a fölengedett ételek újramelegítésére szolgáló műszer. Ha valakinek nincs mikrója, ne keseredjen el, a tűzhely sütőtere kiválóan alkalmas erre a...