Konyha – technika
Karácsonyi sütés-főzés
Karácsony előtt a konyha is szokatlanul megelevenedik. Előkerülnek a korábban elkészített, lefagyasztott ételek, és a frissiben elkészítettekből is gyakran túltermelés van: azzal meg tenni kell...
Vitaminok a gyümölcsökben
Friss gyümölcseinkből aszalással most tartósíthatjuk téli vitaminszükségletünket. Vegyük sorra, hogy legismertebb aszalt gyümölcseink milyen vitaminokkal, ásványi anyagokkal segítik szervezetünk...
Néhány praktikus fogás háziasszonyoknak
A legkézenfekvőbb megoldások sokszor a szemünk előtt hevernek, csak nem ismerjük, vagy nem jut eszünkbe.
Bolgár lencsefőzelék
Szilveszterkor és újév napján lencsét eszünk, ugye... Sajnos év közben nem nagyon jut eszembe a lencse, évekkel ezelőtt kipróbáltam a "varázserejét" és nem jött be, azóta ignorálom szegényt (pedig...
Gyümölcssajtok
A könnyen kocsonyásítható, nagy pektintartalmú gyümölcsökből készíthetünk ízletes gyümölcssajtokat. A birsalmasajtot szinte mindenki ismeri, ám a többi féle gyümölcssajtból ritkán kerül az asztalokra…
Ötletes konyhaszekrények
A változatos méretű és formájú edények, evő- és főzőeszközök, valamint a kiegészítők praktikus elrendezése nem egyszerű, főleg kis méretű konyhákban. A következő ötletek jelentős részét egy ügyes...
Mosogatótálak tartozékai
A mosogatótálak szerepe a mosogatógépek elterjedésével sem szűnt meg, minden konyhában jelen van. Akár mosogatásra, akár főzés közben az élelmiszer alapanyagok előkészítésére használjuk, sok...
Kerámia-bevonatú edények
A tapadásmentes edények újabb generációját a kerámia bevonatú edények jelentik.
A szuvidolás
A szuvid vagy eredeti írásmód szerint a "sous vide", a vákuum alatti hőkezelési technikát jelenti. Ezzel a - nem egyszerű - módszerrel tökéletesen megőrizhető a húsok zamata, nedvességtartalma,...
Rántott csirke
Mindenki kedvence, a magyar konyha ugyanolyan jellegzetessége, mint a gulyás vagy a lecsó! A vasárnapi asztal leggyakoribb étele, a rántott csirke.
Fasírt készítés
Előkelő nevét (vagdalthús) onnan kapta, hogy valamikor késsel, hosszadalmasan vagdalták nagyon finomra a húst. Ma már darált húst használunk hozzá. Leggyakoribb alapanyaga a sertéshús, de lehet...
Sárgáját a fehérjétől
Sok háziasszony ismeri anyáink, nagyanyáink módszerét: a tojás "öntögetését" egyik félből a másikba. Aki ügyes és gyakorlott, általában szét tudja így választani a tojás két részét, de mi van...
"Gyorsmérés"
A receptekben különféle mértékegységek szerepelnek. Van, ahol kanálban, csészében adják meg a szükséges mennyiségeket, van, ahol grammban. Nem pepecselünk sokat a mérleg körül, és nagyon...
Friss málna
Bosszantó, ha a frissen vásárolt málna vagy eper pár nap után penészedni kezd. A legjobb persze azonnal megenni, de van egy egyszerű módszer, amivel sokáig friss maradhat.
Tésztagyúrás, -nyújtás
Nagyanyám tálban gyúrta meg a tésztát, és csak nyújtani tette ki gyúródeszkára. Én ott is gyúrom, így is, úgy is súrolni kell a deszkát.
Tésztakészítés, -főzés
Általában a legnagyobb fazekat használjuk tésztafőzésre, mert a fővő tészta könnyen kifut. Az edényt tehát félig tesszük vízzel, negyed kilónyi tésztára 2 liter vizet számítunk. Lefedjük, és...
Bundázás
Többféleképpen vonhatunk be zöldféléket, húst, sajtot, halat, hogy sütés közben ebben a bundában párolódjanak - ízt és zamatot tökéletesen megőrizve.
Párolás
Kevés vízzel, vagy víz hozzáadása nélkül is puhíthatjuk az ételeinket. Főzelékféléket, gyengébb rostozatú húsokat szoktunk párolni.
Pácolás
Többféle pácolási eljárást használunk, de mindegyiknek egy a célja: minél finomabb ízt adni az ételnek.
Fokhagymapucolás villámgyorsan
Hogyan pucolhatunk meg egy fej fokhagymát 10 másodperc alatt? Mindössze két nagy tál kell hozzá.
Az ízek forrása
Fűszerek nélkül nincs ízes étel. A szokásos vagy különleges gasztronómiai élményt a fűszerek tökéletes arányával érjük el. Ez az igazi tudomány, szakácsművészet. Nem árt részletesebben is...
Töltelék készítése
A hústalan töltelékeket húsok töltésére, a húsos tölteléket főzelékfélékbe használjuk.
Sütemények a mélyhűtőben
A süteményeket remekül lehet fagyasztani! Egy különleges alkalommal jöttem erre rá, amikor egy nevezetes alkalomra több, mint tizenhat kilós tortát kaptunk.
Rizs köretnek, tölteléknek, egytálételnek
Az ún. gyorsrizsek elkészítése valóban nagyon egyszerűnek tűnik, de ha jobban meggondoljuk, a hagyományos módszer semmivel nem bonyolultabb. És a végeredmény nem csak olcsóbb, de finomabb is lesz.
Sütés, pirítás
Nem véletlen, hogy a legtöbb recept zsiradékot említ, amikor sütésről van szó. Egyre kevesebb háztartásban sütnek bármit is disznózsírban. Rettentően hizlaló, nehezen emészthető zsiradék. Elterjedt...
Fagyasztás
Néhány élelmiszer kivételével szinte mindent le lehet fagyasztani. Valójában azt a néhányat is lehet, de nem érdemes.
Mikróhullámű sütő
A fagyasztásnál többször előkerült a mikró, mint a fölengedett ételek újramelegítésére szolgáló műszer. Ha valakinek nincs mikrója, ne keseredjen el, a tűzhely sütőtere kiválóan alkalmas erre a...