Mosogatótálak tartozékai

2013-07-05 16:05:51 | Módosítva: 2013-07-05 16:06:25A mosogatótálak szerepe a mosogatógépek elterjedésével sem szűnt meg, minden konyhában jelen van. Akár mosogatásra, akár főzés közben az élelmiszer alapanyagok előkészítésére használjuk, sok tartozékkal tehetjük egyre komfortosabbá. Ezen a hasznos funkción kívül a konyha központi dísze lesz a jól kiválasztott mosogatótál.
A medencék nem feltétlenül egyforma méretűek. A nagy medence mellett a gyümölcsmosó annak fele, az evőeszközmosó pedig negyede méretű szokott lenni. Csepegtetőtálca is nagyon hasznos; ha van helyünk, ne mondjunk le róla.


A mosogatótálakhoz saját tartozékokat és univerzálisan használható tartozékokat is lehet kapni, utólag is. Ezek között sok hasznos-, és a kényelmet, illetve a higiéniát szolgálókat találhatunk. A főzés közbeni kényelem nem csak azért fontos, mert kímélni kell a „szakácsot”, hanem mert egy rosszul szervezett konyhában, a feleslegesen keletkező piszok eltakarítás nemcsak hosszadalmas, de néha szinte lehetetlen is. Gondoljunk a tűzhely és szekrény közé esetleg befolyó húslére vagy tojásra. Csak a legelhivatottabb háziasszonyok tisztítják ki azt hetente, márpedig ha befolyik, az ott meg is romlik.

Ennél célszerűbb, mindent a mosogató közvetlen környékén előkészíteni, és minimálisra csökkenteni az előbbi „baleseteket” az ide-oda pakolgatáskor. Ezt segítik a kisebb medencék, melyeket zöldség- vagy evőeszközmosónak hívunk, de rendszeres fertőtlenítés mellett bármire használhatunk.
A mosogatóra illeszthető vágódeszkák, csepegtető kosarak is nagyban megkönnyítik munkánkat. Ezek között is kedvünkre válogathatunk, készülnek vágódeszkák fából, műanyagból, sőt üvegből is.


A tartozékok között még említést érdemel a mosogatószer adagoló és a dugóemelő, illetve a mosogatótál fedő. A mosogatószer adagoló általában a csaptelep mellett az egyik oldalon, míg a dugóemelő a másik oldalra van szerelve. A mosogatószer tartálya így nem látszik – és nincs útban -, bent van a szekrényben, csak az esztétikus adagolófej látszik. A dugókiemelő akkor hasznos, mikor nem tudunk, vagy nem akarunk a vízbe benyúlni a dugóért, akár higiéniai, akár egyéb okból. Mindkettő beszerelhető a munkapultba is, nemcsak a mosogatótálcába. A mosogatótál-fedő a rendrakás utáni időszak eszköze, akkor érdemes beszerezni, ha nem mosogatunk el minden egyes poharat egyesével, és nincs mosogatógépünk, ahol a mosatlant „gyűjtjük”.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.