Almasajt
Hozzávalók: 1 kg alma, 20 dkg cukor.
Az almát puhára főzzük, majd szitán áttörjük. A cukorból 1 dl vízzel szirupot főzünk, és jól összefőzzük az almapéppel. Dermedéspróbát követően formákba töltjük és megdermesztjük. A formából kivéve megszikkasztjuk és száraz hűvös helyen tároljuk.
Birsalmasajt
Hozzávalók: 1 kg birs, 80 dkg cukor.
Az érett birsalmákat negyedeljük, majd kivágjuk a magházát. Puhára főzzük, majd pépesítjük. Minden 1 kg gyümölcshöz 80 dkg cukrot számítva a pépet előbb újra felfőzzük és negyed órán át főzzük folyamatosan kevergetve, majd a cukrot hozzátéve további 10 percig főzzük. Ezután formákba öntjük, majd ha megdermedt 2-3 hétig meleg helyen alkalmanként megforgatva szikkasztjuk.
Egressajt
Hozzávalók:1 kg egres, 20 dkg cukor.
Az egrest puhára főzzük és szitán áttörjük, vagy más módon pépesítjük.. A cukorból 1 dl vízzel szirupot főzünk és jól összefőzzük az egrespéppel. Az előbbiekhez hasonlóan lapos formákba töltjük, hogy abban dermedjen meg. Azokból kivéve meleg helyen megszikkasztjuk és száraz hűvös helyen tároljuk.
Körtesajt, szilvasajt
Hozzávalók: 1 kg körte, vagy szilva 20 dkg cukor.
Az egressajthoz hasonlóan készül, csak főzés előtt a körtét aprítsuk föl.
Sárgabaracksajt
Hozzávalók: 1 kg hámozott, magozott barack, 1 kg cukor, 1 citrom leve, 3 barackmag.
A barackot puhára főzzük és szitán áttörjük. A cukorból 5 dl vízzel szirupot főzünk és jól összefőzöm a barackpéppel. Az előzőekhez hasonlóan készítjük tovább.