Gyümölcssajtok

2013-12-09 15:01:18 | Módosítva: 2013-12-09 15:07:59

A könnyen kocsonyásítható, nagy pektintartalmú gyümölcsökből készíthetünk ízletes gyümölcssajtokat. A birsalmasajtot szinte mindenki ismeri, ám a többi féle gyümölcssajtból ritkán kerül az asztalokra…

Almasajt

Hozzávalók: 1 kg alma, 20 dkg cukor.
Az almát puhára főzzük, majd szitán áttörjük. A cukorból 1 dl vízzel szirupot főzünk, és jól összefőzzük az almapéppel. Dermedéspróbát követően formákba töltjük és megdermesztjük. A formából kivéve megszikkasztjuk és száraz hűvös helyen tároljuk.

Birsalmasajt


Hozzávalók: 1 kg birs, 80 dkg cukor.
Az érett birsalmákat negyedeljük, majd kivágjuk a magházát. Puhára főzzük, majd pépesítjük. Minden 1 kg gyümölcshöz 80 dkg cukrot számítva a pépet előbb újra felfőzzük és negyed órán át főzzük folyamatosan kevergetve, majd a cukrot hozzátéve további 10 percig főzzük. Ezután formákba öntjük, majd ha megdermedt 2-3 hétig meleg helyen alkalmanként megforgatva szikkasztjuk.

Egressajt

Hozzávalók:1 kg egres, 20 dkg cukor.
Az egrest puhára főzzük és szitán áttörjük, vagy más módon pépesítjük.. A cukorból 1 dl vízzel szirupot főzünk és jól összefőzzük az egrespéppel. Az előbbiekhez hasonlóan lapos formákba töltjük, hogy abban dermedjen meg. Azokból kivéve meleg helyen megszikkasztjuk és száraz hűvös helyen tároljuk. 

Körtesajt, szilvasajt

Hozzávalók: 1 kg körte, vagy szilva 20 dkg cukor.

Az egressajthoz hasonlóan készül, csak főzés előtt a körtét aprítsuk föl.

Sárgabaracksajt

Hozzávalók: 1 kg hámozott, magozott barack, 1 kg cukor, 1 citrom leve, 3 barackmag.
A barackot puhára főzzük és szitán áttörjük. A cukorból 5 dl vízzel szirupot főzünk és jól összefőzöm a barackpéppel. Az előzőekhez hasonlóan készítjük tovább.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.