Almabor

2014-02-03 11:07:55 | Módosítva: 2014-02-03 11:10:37

Az almabor az alma levéből alkoholos erjedés útján készített ital. Hazánkban egyes években különösen bő a termés ami lehetőséget nyújt az almabor készítésére. Borkészítésre az őszi érésű almák bármely fajtája alkalmas lehet, de kerüljük az éretlen és hullott gyümölcs felhasználását.

Az almabor előállításánál fontos a tiszta, gyors feldolgozás. Ez azért lényeges mert az almának a természetes cukortartalma csekély, így hajlamos az ecetesedésre, és más borbetegségekre. Nagyobb mennyiség készítésekor használjunk borélesztő kultúrát. Az erjesztéshez szükségünk lesz kotyogóra. Ezzel kizárjuk a levegőt és segít abban is, hogy figyelemmel kísérjük az erjedés folyamatát.


Az olyan borok, melyek alkoholtartalma 11% alatt van, nem tartható el hosszabb ideig. Az ilyen száraz asztali borokat nem tartoznak a minőségi borok kategóriájába, mert tartósítószer nélkül nem tárolhatók huzamosabb ideig. Azok a borok, amelyek 11%-os, vagy nagyobb alkoholtartalommal rendelkeznek, kénezés és pasztőrözés nélkül is eltarthatók.

Az alma átlagos lényeredéke 65%, tehát 1 liter almalevet 1,5 kg almából nyerhetünk. Érett állapotban feldolgozott 1 liter gyümölcslében 120 g cukor van, ez a mennyiség csak kb. 6% alkoholtartalmat eredményez a borban, így alapból nem kapunk minőségi terméket. Az ilyen bort tartalmazó palackot ha felnyitjuk pár óra alatt megpenészedik, vagy borvirágossá válik. Az ilyen natúr almabort két hét alatt el kell fogyasztani, és folyamatosan hűtve kell tárolni.
Csekély alkoholfoka miatt azonban kiváló salátaöntet-ízesítő, de szódavízzel kellemes frissítőital készíthető belőle. Ha a kisajtolt tiszta gyümölcsléhez literenként 12-14 dkg cukrot adunk hozzá, akkor az így kierjedt bor alkoholtartalma már eléri a szükséges 11százalékot. Palackozva, pasztőrözve körülbelül két évig tartható el.

Csemegebor készítésekor 20-24 dkg cukrot számítunk 1 liter almaléhez, és az egyenletes forrás érdekében ezt két, vagy három részletben adjuk hozzá, jól elkeverve. Mivel az alma kevés savat tartalmaz, a sav pótlásáról gondoskodni kell. Erjesztés során biztosítani kell a helyiség egyenletes hőmérsékletét, többszöri fejtés után édesítjük, kénezzük. Palackozását követően pasztőrözni kell. Legfeljebb két évig tárolható.

A borkészítés folyamata megegyezik a többi gyümölcsbor készítésével. Az erjesztő edénybe tett kotyogón amikor megszűnik a gázképződés, akkorra a bor kiforrta magát. Fejtésekor a bort le kell választani a zavarosságot okozó, egyébként leülepedő részektől. A palackozás akkor esedékes, ha a bor teljesen tiszta.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: alma, almabor, apple vine

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.