Először is bekapcsolom a sütőt, és beállítom 200 fokra. Azután hozzákezdek a süteményhez, vagyis alapnak készítek egy kelt tésztát: 40 dkg lisztet elkeverek egy zacskó szárított élesztővel (7 g-os kell hozzá), hozzáadok egy csipetnyi sót, 5 dkg porcukrot, 1 zacskó vaníliás cukrot, 2 dl langyos tejet, és 8 dkg lágy vajat. Ezt a konyhai robotgép dagasztó spiráljával tésztává dagasztom. Megszórom a gyúródeszkát liszttel, és kézzel is átgyúrom a tésztát. Ezután sütőpapírral kibélelem a közepes tepsimet, és a tésztát akkorára nyújtom, hogy éppen kitöltse a tepsit. Bele is igazítom szépen. Letakarva, meleg helyen pihentetem 15 percig. Közben megmosok 1,5 kg almát, meghámozom, a magházát kikanyarítom, és vékony szeletekre vágom.
A megkelt tésztát az almaszeletekkel egyenletesen beborítom, a tetején elosztom a morzsatésztát, a tepsit az előmelegített sütőbe tolom, és a süteményt kb. 30 perc alatt pirosra sütöm. Sütőrácsra téve hagyom kihűlni, majd kockákra vágva teszem az asztalra.
Térjünk csak vissza a pudinghoz…
Por nélkül készítem – elfelejtettük talán, hogy így is lehet? Fél liter 2,8%-os tejet összekeverek 12 dkg kristálycukorral, fölhasítok és kikaparok egy vanília rudat, belekeverem a tejbe a magokat, beletördelem a vanília rudat is, majd szórok bele egy csipetnyi sót is. Tűzre teszem, de amikor még csak langyos, kiveszek belőle egy csészével, a többit felforralom. Közben 7,5 dkg lisztet, és 5 tojássárgáját simára keverek a félretett tejjel (tejszín sűrűségűre). Amikor felforrt a tej, teaszűrővel kihalászom belőle a vaníliarúd darabokat, és állandó keverés közben belecsorgatom a tojásos keveréket. Közepes lángon, folyamatosan keverve főzöm, míg érzem, hogy besűrűsödik. Négy kis tálat kiöblítek hideg vízzel, és a kész pudingot belekanalazom. Langyosan beteszem a hűtőbe. Mivel ünnep van, díszítve tálalom: a kis tálka falánál meglazítom a pudingot, kistányérra borítom, és őszibarackbefőttet teszek mellé. Még egy kis tejszínhabot is nyomok rá, hogy elegánsabb legyen.