Egy kiskosárnyi enyhén fonnyadt almát néhány hete kerülgetjük a konyhában. Míg aztán tegnap egy sütőlapra alufóliát terítettem, az almákat kettévágtam, a magházukat kiemeltem, és az üregbe dióbelet tettem. Aztán megszórtam kristálycukorral, és betoltam a sütőbe. Közepes hőmérsékleten több mint egy óra hosszat sült, karamellizálódott, és olyan finom édesség lett belőle, hogy csuda.
Már a Paradicsomból is egy engedély nélkül leszakított alma miatt űzettünk ki. Paris királyfi aranyalmája miatt istennők haragudtak meg egymásra. Tell Vilmos a kisfia fejére tett egy piros almát, és onnan is le merte lőni. Hófehérke a gonosz mostoha mérgezett almájától került üvegkoporsóba (szerencsére jött a királyfi…).
Visszatérve Dr. Almához: az almalé láz, gyulladás, rekedtség, álmatlanság esetén igen jótékony hatású. Vitaminok egész sorát találjuk benne, a foszfor- és almasav-tartalma pedig jót tesz az agynak, szabályozza a vese és a máj működését. A benne lévő pektin segíti az emésztést, csökkenti a vér rossz koleszterinszintjét, és ezzel a szívbetegségek előfordulását is. Vagyis: nagyon fontos, hogy az alma szerepeljen a mindennapi étrendünkben. Fogyasszuk tehát nyersen, főzve, párolva, sülve, ízesítse a húsokat, keverjük zöldségköretekhez, készítsünk belőle csemegét…
Íme, itt egy angol édesség receptje: 2 nagy almát hámozzunk meg, vegyük ki a magházat, vágjuk cikkekre. Egy nagy serpenyőben olvasszunk meg 5 dkg vajat, szórjunk bele 4 evőkanál kristálycukrot (én a barnacukorhoz ragaszkodom), tegyük bele az almaszeleteket is, és állandóan kevergetve 7-8 percig karamellizáljuk. Szórjuk meg 1 evőkanál őrölt fahéjjal, és borítsuk az egészet egy kivajazott, nagyobb tűzálló tálba. Gyors mozdulatokkal – mintha linzertésztát készítenénk – dolgozzunk össze 18 dkg kristálycukrot, 18 dkg vajat, 1 zacskó vaníliáscukrot, és 25 dkg réteslisztet. Ezt a morzsalékos keveréket szórjuk egyenletesen az almára, és 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt süssük készre.
Ráadásul az egyszerű almafánk: 15 dkg lisztből, 2 dl sörből, 2 tojássárgájából keverjünk palacsintatésztát. Sózzuk meg, forgassunk bele 50-60 dkg apró kockára vágott almát, és a tojások habját. Egy evőkanállal szaggassunk fánkokat forró olajba, süssük világospirosra őket, szedjük papírtörlőre, és még forrón szórjuk meg fahéjas porcukorral.