2012-07-10 11:10:29 |
Módosítva: 2012-07-10 11:10:40
Hozzávalók: 25 dkg héjában főtt, áttört krumpli, 25 dkg liszt, 1 tojás, 10 dkg mák, 1 evőkanál cukor vagy méz, margarin, só.
A héjában főtt krumplit megtisztítjuk, krumplinyomón áttörjük, és a gyúródeszkán szétterítjük, hogy egészen kihűljön. (Ha meleg krumplihoz tesszük a lisztet, ragacsos lesz.) Megszórjuk liszttel, megsózzuk, hozzáadjuk a nyers tojást, és az egészet alaposan összegyúrjuk. A kész tésztából tojásnyi darabokat vágunk le, vagy csípünk ki, és két tenyerünkkel ügyesen sodorjuk a lisztezett deszkán, hogy hosszú, kisujjnyi vastag rudacskákat kapjunk. Ezeket aztán kb. 2 cm-es nudlikra daraboljuk. Apránként lobogva fővő, enyhén sós vízbe tesszük, és ha megfőtt (feljön a víz tetejére), szűrőkanállal kiszedjük, és margarinnal kikent tálba tesszük. Darált mákot szórunk rá, cukorral, vagy mézzel édesítjük.
Morzsás nudli
Hozzávalók: 25 dkg áttört krumpli, 25 dkg liszt, 1 tojás, 5 dkg vaj, 10 dkg zsemlemorzsa, 1 evőkanál cukor, 1 pohár tejföl, só.
A nudlikat ugyanúgy készítjük el, mint a "Mákos nudli"-nál. A vajban megpirítjuk a zsemlemorzsát, megszórjuk vele a kifőtt, megvajazott nudlit. A tejfölbe pici sót keverünk, és meglocsoljuk vele a morzsás nudlit, ha sósan szeretjük. Aki édesen eszi szívesen, annak a morzsába cukrot keverünk, és a tejfölt natúran locsoljuk rá a nudlira.