Recepthasználat

2012-03-01 13:39:37 | Módosítva: 2012-03-01 22:56:14

Értelemszerűen használjuk a web oldal receptjeit: gondoljuk át, melyik főbb alapanyagot mivel tudnánk helyettesíteni. Ez érvényesül a gyümölcsöknél, ahol pl. az egyik bogyós gyümölcsből készült recept használható bármely másik bogyós gyümölcs felhasználásához is. A körtéből és az almából készült ételek hozzávalói is helyettesíthetők egymással. De ugyanígy variálhatunk más alapanyagokat (húst, zöldségféléket) is, fantázia (és gyakorlat) kérdése.


Például a spárga és a feketegyökér azonos módon használható, vagy ugyanígy fölcserélhető a kínai kel és a káposzta is, vagy a karalábé a zellerrel, a cikória az endíviával, és még sorolhatnánk…

A húsos recepteket is készíthetjük ugyanolyan tulajdonságú, de másfajta húsból, csak arra vigyázzunk, hogy a száraz húst szárazzal, a szaftost szaftossal cserékjük föl (vagy alkalmazkodjunk a cseréhez szalonnával, olajjal, vajjal, variáljunk tehát a zsiradékkal).


A receptekben szereplő hozzávalókat nem kell rettentő komolyan venni: mindenki a saját szája íze szerint alakítsa az ételeket. Ha például kevesebb, vagy másféle ízesítőket óhajt a család, bátran változtasson! A recept fölsorol minden bele tehető fűszert, de nem kötelező mindegyiket használni – hagyjunk el és tegyünk hozzá, igényünk szerint. Értelemszerűen kihagyjuk a receptekből a szeszes italokat, ha az ételből gyermeket is megkínálunk. A bort enyhe almaecetes vízzel, a sört szódavízzel, a pálinkát gyümölcslével helyettesíthetjük, de legtöbbször teljesen el is hagyhatjuk.

Néhány receptben szereplő apró hagyma általában csak a látvány, a tálalás kedvéért hangsúlyos. Nyugodtan vágjunk föl ugyanolyan mennyiségű vöröshagymát, ha nincs pici hagymánk, vagy nem akarunk a tisztításával bíbelődni.

A receptekben szereplő szárított fűszereket – ha módunk van rá – frissen szedettel helyettesítsük.

Jó tanácsok:

  • Szárított fűszerből egyharmaddal többet kell használni a frissnél, mert aromájának és illóolajának egy részét már elvesztette.
  • Sós ételbe egy csipetnyi cukrot, édes ételbe egy csipetnyi sót tegyünk, jobban érvényesülnek a domináns ízek.
  • Ha időnk engedi, próbáljuk meg a következőt: csontos húst, vagy zöldséget pirítsuk meg előbb a sütőben, azután öntsük föl vízzel, és pároljuk-főzzük puhára. Íze fenséges, színe gyönyörű lesz.
  • A sajtot reszelés előtt tegyük fél órára mélyhűtőbe: könnyebben dolgozunk vele.

Mennyiségek

Egy átlagos étkű családban személyenként a következő mennyiségekkel kalkuláljunk:

Csontos hús20 dkg
Színhús12 dkg
Halhús20 dkg
Leves2,5 dl
Zöldség köretnek20 dkg
Rizs köretnek5 dkg
Száraztészta köretnek 5 dkg
Száraztészta főételnek10 dkg
Mártás1 dl

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.