Például a spárga és a feketegyökér azonos módon használható, vagy ugyanígy fölcserélhető a kínai kel és a káposzta is, vagy a karalábé a zellerrel, a cikória az endíviával, és még sorolhatnánk…
A húsos recepteket is készíthetjük ugyanolyan tulajdonságú, de másfajta húsból, csak arra vigyázzunk, hogy a száraz húst szárazzal, a szaftost szaftossal cserékjük föl (vagy alkalmazkodjunk a cseréhez szalonnával, olajjal, vajjal, variáljunk tehát a zsiradékkal).
A receptekben szereplő hozzávalókat nem kell rettentő komolyan venni: mindenki a saját szája íze szerint alakítsa az ételeket. Ha például kevesebb, vagy másféle ízesítőket óhajt a család, bátran változtasson! A recept fölsorol minden bele tehető fűszert, de nem kötelező mindegyiket használni – hagyjunk el és tegyünk hozzá, igényünk szerint. Értelemszerűen kihagyjuk a receptekből a szeszes italokat, ha az ételből gyermeket is megkínálunk. A bort enyhe almaecetes vízzel, a sört szódavízzel, a pálinkát gyümölcslével helyettesíthetjük, de legtöbbször teljesen el is hagyhatjuk.
Néhány receptben szereplő apró hagyma általában csak a látvány, a tálalás kedvéért hangsúlyos. Nyugodtan vágjunk föl ugyanolyan mennyiségű vöröshagymát, ha nincs pici hagymánk, vagy nem akarunk a tisztításával bíbelődni.
A receptekben szereplő szárított fűszereket – ha módunk van rá – frissen szedettel helyettesítsük.
Jó tanácsok:
- Szárított fűszerből egyharmaddal többet kell használni a frissnél, mert aromájának és illóolajának egy részét már elvesztette.
- Sós ételbe egy csipetnyi cukrot, édes ételbe egy csipetnyi sót tegyünk, jobban érvényesülnek a domináns ízek.
- Ha időnk engedi, próbáljuk meg a következőt: csontos húst, vagy zöldséget pirítsuk meg előbb a sütőben, azután öntsük föl vízzel, és pároljuk-főzzük puhára. Íze fenséges, színe gyönyörű lesz.
- A sajtot reszelés előtt tegyük fél órára mélyhűtőbe: könnyebben dolgozunk vele.
Mennyiségek
Egy átlagos étkű családban személyenként a következő mennyiségekkel kalkuláljunk:
Csontos hús | 20 dkg |
Színhús | 12 dkg |
Halhús | 20 dkg |
Leves | 2,5 dl |
Zöldség köretnek | 20 dkg |
Rizs köretnek | 5 dkg |
Száraztészta köretnek | 5 dkg |
Száraztészta főételnek | 10 dkg |
Mártás | 1 dl |