Néhány ötlet

Karácsonyi sütés-főzés

2014-12-18 10:33:17 | Módosítva: 2014-12-18 10:37:11

Karácsony előtt a konyha is szokatlanul megelevenedik. Előkerülnek a korábban elkészített, lefagyasztott ételek, és a frissiben elkészítettekből is gyakran túltermelés van: azzal meg tenni kell valamit.

- Az elkészült ételeket hideg vízbe állítva, gyorsan hűtsük le, hogy a mikroorganizmusoknak ne hagyjunk időt a szaporodásra. Ha már betehetjük a konyhai hűtőbe, ott hűtsük tovább, és csak azután adagoljuk, fagyasszuk.
- Ha teljesen készre főzött ételből marad, és lefagyasszuk, ne várjunk túl sokáig az elfogyasztással. A felolvasztással kissé tovább puhul az étel.
- Ha tudjuk, hogy a készülő ételből lefagyasztunk valamennyit, vegyük ki belőle a fagyasztandó mennyiséget mielőtt teljesen elkészül. Így sokáig a mélyhűtőben lehet, felengedés után mégsem lesz túl puha. Ilyen esetben – ha lehet – a habarást, sűrítést is hagyjuk a felengedés utánra.
- Kitűnően lehet fagyasztani a levesbetéteket. Főzzük ki a húsgombócot, a májgombócot, vagy a daragaluskát, szűrjük le, hűtsük ki, adagonként csomagoljuk. Felhasználáskor fagyott állapotban tegyük a forró ételbe és forraljuk össze.
- Ha fasírtot, vagy rizses darált húst készítek, mindig nagy adagot keverek készre, és adagolva, felcímkézve legalább a fele a fagyasztóba kerül.
- Ne csodálkozzunk, ha a fűszerek veszítenek intenzitásukból, fogyasztásnál utána kell ízesíteni.
- Levesekből csak a nagyon munkaigényeseket érdemes fagyasztásra készíteni. Ilyen például a halászlé. A takarékos helykihasználás érdekében sűrű levesalapot főzök, és azt hígítom fogyasztáskor.
- Leforrázott, kevés vajon megpárolt spenótleveleket, ugyancsak vajon párolt sóskát, hagymával-petrezselyemmel párolt gombát érdemes lefagyasztani. Kiengedés után csak habarni kell, illetve a gombára üthetünk néhány tojást is, gyors vacsora készül belőle.
- Főtt rizst, kész tarhonyát felolvasztás után csak melegíteni kell.
- Nokedlit, pardon galuskát jól lecsepegtetjük, egy műanyag tálcára elterítjük és lefagyasztjuk. Ezután gyorsan egy dobozba tesszük és végleges helyére kerülhet.
- Panírozott húst, zsemlemorzsába forgatott fasírozottat szintén "tálcás módszerrel" fagyasszunk, fagyott állapotban pedig a darabokat celofánnal vagy folpack-kal válasszuk el egymástól.
- A húsételek közül a szaftos, mártásos húsokat lehet legtovább eltenni. A dobozba először beletesszük a húst, azután ráöntjük a szaftját, vagy a mártást, hogy jól körülvegye a húst. A párolólé jól elzárja a húst a levegőtől. Leggyakoribb ilyen ételeink a töltött paprika, a vadas, valamennyi fajta pörkölt, a szalontüdő, a székelykáposzta, és a töltött káposzta.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: karácsony, sütés, főzés

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.