Tésztakészítés, -főzés

2012-05-24 15:50:30 | Módosítva: 2012-05-24 15:51:05

Általában a legnagyobb fazekat használjuk tésztafőzésre, mert a fővő tészta könnyen kifut. Az edényt tehát félig tesszük vízzel, negyed kilónyi tésztára 2 liter vizet számítunk. Lefedjük, és felforraljuk. Megsózzuk, 2 liter vízhez egy csapott evőkanál sóval. Ha ezzel sokat pepecselünk, a víz forrása leáll, akkor meg kell várni, míg újra zubogni kezd, és csak akkor eresszük bele a tésztát.

- Száraztészta kifőzése.


Egy személyre 15-20 dkg tésztát számítsunk. A fővő vízbe tesszük, megkeverjük, a fedőt visszatesszük rá. Nagyon kell figyelni, ha a tészta felforr, a víz megemeli a fedőt, és kifut. Ezért az újraforráskor picit húzzuk félre a fedőt, és lassan főzzük a tésztát tovább. Időnként keverjük meg, mert az edény aljához szeretnek odaragadni a tésztadarabok. Tíz-tizenöt perc után vegyünk ki egy szál, vagy egy darab tésztát, vágjuk el egy tányéron, és nézzük meg, hogy átfőtt-e már. Ha a közepén még fehér csík van, akkor hagyjuk tovább főni. Kis idő múlva újra megnézzük. Közben egy tálban, vagy lábasban megolvasztunk egy kis vajat, vagy beleöntünk egy pici olajat, ízlésünktől függően. A kész tésztát egy tésztaszűrővel kiemeljük a vízből, jól lecsöpögtetjük, és rátesszük a zsiradékra. (Csak a tészta nagyrészét tudjuk ilyen egyszerűen kivenni a vízből, körülbelül egyharmada még benne úszkál ezután is. Az edényt tegyük a mosogató mellé, edényfogóval jól markoljuk meg az egyik fülét, a másik kezünkkel tartsuk a mosogató fölé a tésztaszűrőt, és lassan-ügyesen öntsük át a főzővizet a szűrőn. Az ílymódon leszűrt tésztát is öntsük a többihez, jól keverjük el a zsiradékkal, készen van a további felhasználásra.

 Frissen készített tészta, és kifőzése. 

A metélt-tészta készítésének ugyanúgy állunk neki, ahogy a levestésztát gyúrjuk. Fél kg liszthez 2 egész tojást veszünk. A lisztet átszitáljuk, a közepébe, egy mélyedésbe ütjük a tojásokat, megsózzuk. Fél pohár langyos vizet készítünk a kezünk ügyébe, és a tojás elekeverése után apró adagokban vizet is öntünk a liszthez, így segítünk a tésztának összeállni. A hozzáadandó víz mennyiségét nem lehet pontosan megadni, mert attól is függ, milyen a lisztünk, mekkora a tojás, amit beleütöttünk. Nem kell annyira kemény legyen a tészta, mint a levestészta, de sokkal lágyabb se legyen, mert ragadni fog. Dolgozzuk ki jól, nyújtsuk ki vékonyra. Ekkora mennyiséget könnyebb kezelni, ha kettévágjuk a cipót, és két kisebb levél tésztát nyújtunk. Egyben hagyva akkora lesz, hogy lelóg a deszkáról, nehéz forgatni, egyenletesre nyújtani. Nem kell hajszálvékony legyen, de számítsunk arra, hogy a frissen készített tészta is dagad. Sokkal szebb és gusztusosabb a vékony tészta. A kinyújtott tésztát metéltre, vagy nagykockára vágjuk. Először 5-6 cm-es csíkokat szelünk, ezeket - jól belisztezve - egymásra fektetjük, és 3-4 milliméteres csíkokat "metélünk", vagy a kiskockánál leírt módon szélesebb csíkokból, 1-1,5 cm-es nagykockákat vágunk.Frissen készített tészta a nokedli is, gyakori körete a magyar konyhának. Személyenként 10-12 dkg lisztet és 1 tojást számítunk (de! fél kg liszthez elég 2-3 tojás is). Az átszitált lisztbe ütjük a tojásokat, megsózzuk, és apránként annyi vizet keverünk hozzá, hogy lágy massza legyen belőle. Nem kell nagyon kidolgozni, csak összekeverni. Nokedliszaggatóval szaggassuk a vízbe, ma már nem divat, de valamikor vágódeszkáról, kis adagokban, kés fokával szaggatták a nokedlit.
A frissen készített tészta kifőzése is ugyanúgy indul, ahogyan a száraztésztáé, de csak annyi ideig forraljuk, amíg a tészta feljön a víz tetejére. Akkor leszűrjük, lecsepegtetjük, és vajjal, vagy meleg olajjal keverjük el, hogy felhasználásig a tészta össze ne ragadjon.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.