Egy egész tojásra 15 dkg lisztet számítunk (simalisztet, vagy keverve rétesliszttel fele-fele arányban). A lisztet átszitáljuk. A szitált liszt közepébe kis mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, és megsózzuk. A sótól szebben érvényesül a tojássárga szép színe. Elkezdjük vegyíteni a tojást és a lisztet, hogy egyetlen gombóccá álljon össze. A liszt minőségétől, és a tojás/ok/ nagyságától függ, hogy milyen gyorsan áll össze. A lényeg, hogy nagyon kemény, rugalmas tésztát kapjunk.
A levestésztát nagyon alaposan ki kell dolgozni. Gyúrjuk-formázzuk: egyik tenyerünkkel örökösen gyúrva egyet rajta, másik kezünkkel pedig visszaformázva gombóccá a gyúró kezünk alá. Egy idő után a kis tésztagombóc felülete egészen sima lesz. Most hagyjuk egy picit pihenni. Addig mossuk le a körmeinkről a rászáradt tásztát, töröljük teljesen szárazra a kezünket, vegyük elő a nyújtófát, és lisztezzük be a deszkát. A tésztagombócot középre rakjuk, tenyerünkkel kicsit laposra lapogatjuk, meglisztezzük, és a nyújtófával elkezdjuk simítani. Vagyis a nyújtófát ide-oda hengergetjük rajta akkora erővel, hogy nyújtsa-vékonyítsa a tésztát. Időnként megszórjuk pici liszttel.
A tésztát levesbetétnek nagyon vékonyra, szinte papírvékonyságúra nyújtjuk. (Vastagabbra hagyhatjuk, ha például szélesmetéltnek szánjuk, de most levesbetétekről van szó.)