Babérlevél
Különlegesen aromás ízt nyerünk belőle, de arra nagyon kell vigyázni, hogy túl ne adagoljuk, mert kesernyés lesz az étel. Egy-egy levélkét dobjunk a levesekbe (kivéve a gyümölcsleveseket), a burgonyafőzelékbe és a húsok párolólevébe.
Bazsalikom
Szegfűszegre emlékeztető, fanyar illatú, pikáns ízű fűszer. Fehérbab főzelékhez, salátákba, darált húsokhoz, halakhoz használjuk.
Bors
A feketebors az erősebben csípős fajta, enyhébb, kímélőbb a fehérbors. A majonézhez kizárólag fehérborsot használunk, hiszen hogy nézne ki a selymes-vajszínű keverék feketebors pettyekkel? Húslevesbe szemesborsot főzünk, páclevekbe, főzelékbe, húsokhoz durván őrölve használjuk.
BorsikafűCsombor)
Ha valaki diétázik (epe, máj, vese), bors helyett szárított borsikafüvet használjon. Ne főzzük, csak a végén keverjük az ételhez, mértékkel, mert nagy mennyiségben kiérződik kissé kesernyés íze. Káposztasavanyításnál elengedhetetlen ízesítő néhány csombor-ág, ezért jó, ha cserépben, vagy kertben nevelünk (bokros), de piacokon is kapható.
Cayenne-bors
A legfontosabb, hogy fénytől elzárva kell tartani ezt a rendkívül csípős port. Sült húsok, halak ízesítője. Legfontosabb alapanyaga a híres "Chili"-nek.
Citromfű
A növény levele enyhe dörzsölésre citromillatot áraszt. A boltokban szárítva kapható. Halak készítésénél szinte elengedhetetlen, de bátran használhatjuk gyümölcsös ételekhez, gombához és szárnyasokhoz is.
Fahéj
Kiváló gyomorerősítő fűszer. Poralakban mézes, almás, diós süteményekhez, rizses és tejes ételekhez használjuk. Az egész fahéjat kompót lébe, gyümölcslevesekbe és -mártásokba, forralt borba főzzük bele.
Gyömbér
A növény gyökere adja a fűszert, darabolva, vagy poralakban kapható. Egy-egy darabkát húslevesbe, gyümölcs-, bab-, burgonyalevesbe főzzünk bele, zsíros, nehéz ételeket gyömbérporral szórjunk meg. Illatos, enyhén csípős, picit kesernyés, a szórásnál ügyeljünk a mennyiségre!
Kakukkfű
A nővény megdörzsölt levele picit kámforillatú. Jól záródó dobozban tároljuk. Nehezen emészthető, úgynevezett "tartalmas" levesekbe használjunk belőle egy kicsit, mindenféle húsétel, főleg a darált húsok kitűnő fűszerezője. Próbálják meg a körözöttben, sokan kedvelik. Erős teáját fürdővízbe öntve igen üdítő, illatos hatású.
Kömény
Édesköményt és köménymagot használunk, a kettő nem ugyanaz a növény. Az édeskömény ánizsra emlékeztető, édeskés ízű, picit csípős mag. Saláták, halak, egyes sütemények ízesítésére használjuk. Az úgynevezett "konyhaköményt" kenyérbe, péksüteményekbe sütik, sajtokba belekeverik, körözött, káposztás ételek, kolbászfélék el sem képzelhetők nélküle. Sokan nem szeretik látni az ételben, ezért inkább por alakban használjuk. Bár igazi ízét éppen az egész mag tartja meg. Ne nagyon keverjük más fűszerekkel, borson és fokhagymán kívül mással együtt ne használjuk.
Majoránna
Sokszor összetévesztik a szurokfű (vadmajoránna) morzsolt levelével. A májas ételek elengedhetetlen fűszere. Burgonyafőzelékhez, hústöltelékhez, szárnyasokhoz, vadhúsokhoz ajánlom.
Pirospaprika
Különféle minőségben kapható, mindenki aszerint válassza ki a vásárolt pirospaprikát, hogy csípőset, vagy édeset használ szívesebben. A magyaros ételek fűszere, mi nem csak ízesítünk, hanem színezünk is vele. Legtöbbször pirított hagymára vagy rántásra használjuk. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a már megpirult rántáshoz kell pillanatok alatt hozzákeverni, és azonnal felengedni vízzel. A pirított hagymát először felengedni egy pici vízzel, azután keverni hozzá a paprikát. Mindenképpen el kell kerülni, hogy a paprika megégjen, mert nagyon keserű lesz.
Rozmaring
Enyhén kámforos illatú, kesernyés fűszer. Főleg zsíros ételek ízesítője. Vadhúsok, szárnyasok, bárányhús, nyúlhús párolásakor szórhatjuk a párolólébe.
Szegfűbors
Csípős, mint a bors, és illatos, mint a szegfűszeg. Diétázóknak bors helyett ajánlják, ugyanúgy használható, mint a feketebors.
Szegfűszeg
A kicsi, száraz bimbókat egészben és őrölve is forgalmazzák. Befőttek, kompótok, almaleves, forralt bor ízesítője. Őrölve süteményekbe is szükséges (mézeskalács).
Szerecsendió
Ha egészben vásároljuk, akkor is törjük meg ezt a kemény magocskát - két papír között, egyetlen húsklopfoló-ütéssel - és a húslevesből ki ne hagyjuk! Savtúltengésre nagyon jó, ilyenkor poralakban hintsük meg vele a burgonyasalátát. Kitűnő a tojásos ételekhez, sajtokhoz, húsokhoz.
Szurokfű
Más névenoregano. Kitűnően pótolható vele a majoránna, ugyanúgy használjuk.
Zsálya
Ugyanolyan kesernyésen aromás fűszer, mint a rozmaring, ugyanúgy használjuk, a kettőt párosítva igen finom ízű ételt kapunk.