Az ízek forrása

2012-03-14 15:26:09 | Módosítva: 2013-09-09 10:31:32

Fűszerek nélkül nincs ízes étel. A szokásos vagy különleges gasztronómiai élményt a fűszerek tökéletes arányával érjük el. Ez az igazi tudomány, szakácsművészet. Nem árt részletesebben is megismerkedni tehát az ízek forrásával.

Babérlevél

Különlegesen aromás ízt nyerünk belőle, de arra nagyon kell vigyázni, hogy túl ne adagoljuk, mert kesernyés lesz az étel. Egy-egy levélkét dobjunk a levesekbe (kivéve a gyümölcsleveseket), a burgonyafőzelékbe és a húsok párolólevébe.

Bazsalikom

Szegfűszegre emlékeztető, fanyar illatú, pikáns ízű fűszer. Fehérbab főzelékhez, salátákba, darált húsokhoz, halakhoz használjuk.

Bors

A feketebors az erősebben csípős fajta, enyhébb, kímélőbb a fehérbors. A majonézhez kizárólag fehérborsot használunk, hiszen hogy nézne ki a selymes-vajszínű keverék feketebors pettyekkel? Húslevesbe szemesborsot főzünk, páclevekbe, főzelékbe, húsokhoz durván őrölve használjuk.

BorsikafűCsombor)

Ha valaki diétázik (epe, máj, vese), bors helyett szárított borsikafüvet használjon. Ne főzzük, csak a végén keverjük az ételhez, mértékkel, mert nagy mennyiségben kiérződik kissé kesernyés íze. Káposztasavanyításnál elengedhetetlen ízesítő néhány csombor-ág, ezért jó, ha cserépben, vagy kertben nevelünk (bokros), de piacokon is kapható.

Cayenne-bors

A legfontosabb, hogy fénytől elzárva kell tartani ezt a rendkívül csípős port. Sült húsok, halak ízesítője. Legfontosabb alapanyaga a híres "Chili"-nek.

Citromfű

A növény levele enyhe dörzsölésre citromillatot áraszt. A boltokban szárítva kapható. Halak készítésénél szinte elengedhetetlen, de bátran használhatjuk gyümölcsös ételekhez, gombához és szárnyasokhoz is.

Fahéj

Kiváló gyomorerősítő fűszer. Poralakban mézes, almás, diós süteményekhez, rizses és tejes ételekhez használjuk. Az egész fahéjat kompót lébe, gyümölcslevesekbe és -mártásokba, forralt borba főzzük bele.

Gyömbér

A növény gyökere adja a fűszert, darabolva, vagy poralakban kapható. Egy-egy darabkát húslevesbe, gyümölcs-, bab-, burgonyalevesbe főzzünk bele, zsíros, nehéz ételeket gyömbérporral szórjunk meg. Illatos, enyhén csípős, picit kesernyés, a szórásnál ügyeljünk a mennyiségre!

Kakukkfű

A nővény megdörzsölt levele picit kámforillatú. Jól záródó dobozban tároljuk. Nehezen emészthető, úgynevezett "tartalmas" levesekbe használjunk belőle egy kicsit, mindenféle húsétel, főleg a darált húsok kitűnő fűszerezője. Próbálják meg a körözöttben, sokan kedvelik. Erős teáját fürdővízbe öntve igen üdítő, illatos hatású.

Kömény

Édesköményt és köménymagot használunk, a kettő nem ugyanaz a növény. Az édeskömény ánizsra emlékeztető, édeskés ízű, picit csípős mag. Saláták, halak, egyes sütemények ízesítésére használjuk. Az úgynevezett "konyhaköményt" kenyérbe, péksüteményekbe sütik, sajtokba belekeverik, körözött, káposztás ételek, kolbászfélék el sem képzelhetők nélküle. Sokan nem szeretik látni az ételben, ezért inkább por alakban használjuk. Bár igazi ízét éppen az egész mag tartja meg. Ne nagyon keverjük más fűszerekkel, borson és fokhagymán kívül mással együtt ne használjuk.

Majoránna

Sokszor összetévesztik a szurokfű (vadmajoránna) morzsolt levelével. A májas ételek elengedhetetlen fűszere. Burgonyafőzelékhez, hústöltelékhez, szárnyasokhoz, vadhúsokhoz ajánlom.

Pirospaprika

Különféle minőségben kapható, mindenki aszerint válassza ki a vásárolt pirospaprikát, hogy csípőset, vagy édeset használ szívesebben. A magyaros ételek fűszere, mi nem csak ízesítünk, hanem színezünk is vele. Legtöbbször pirított hagymára vagy rántásra használjuk. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a már megpirult rántáshoz kell pillanatok alatt hozzákeverni, és azonnal felengedni vízzel. A pirított hagymát először felengedni egy pici vízzel, azután keverni hozzá a paprikát. Mindenképpen el kell kerülni, hogy a paprika megégjen, mert nagyon keserű lesz.

Rozmaring

Enyhén kámforos illatú, kesernyés fűszer. Főleg zsíros ételek ízesítője. Vadhúsok, szárnyasok, bárányhús, nyúlhús párolásakor szórhatjuk a párolólébe.

Szegfűbors

Csípős, mint a bors, és illatos, mint a szegfűszeg. Diétázóknak bors helyett ajánlják, ugyanúgy használható, mint a feketebors.

Szegfűszeg

A kicsi, száraz bimbókat egészben és őrölve is forgalmazzák. Befőttek, kompótok, almaleves, forralt bor ízesítője. Őrölve süteményekbe is szükséges (mézeskalács).

Szerecsendió

Ha egészben vásároljuk, akkor is törjük meg ezt a kemény magocskát - két papír között, egyetlen húsklopfoló-ütéssel - és a húslevesből ki ne hagyjuk! Savtúltengésre nagyon jó, ilyenkor poralakban hintsük meg vele a burgonyasalátát. Kitűnő a tojásos ételekhez, sajtokhoz, húsokhoz.

Szurokfű

Más névenoregano. Kitűnően pótolható vele a majoránna, ugyanúgy használjuk.

Zsálya

Ugyanolyan kesernyésen aromás fűszer, mint a rozmaring, ugyanúgy használjuk, a kettőt párosítva igen finom ízű ételt kapunk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://gasztronom.ezermester.hu/cikk-5654/Az_izek_forrasa__