Sült banán
A héjából kifejtett banánokat gyömbérrel megszórjuk, sonkába és sajtba csomagoljuk, alufóliába tekerjük és sütőrácson megsütjük.
Banánturmix
Fél liter tejhez általában 1 nagy banánt számítunk.
A banánt a turmix tartályába tördeljük (amennyiben merülőmixerrel készítjük, akkor az annak megfelelő edénybe), először a fele mennyiségű tejjel pépesítjük – főleg akkor fontos ez, ha merülőmixerrel dolgozunk, hogy ne spricceljen mindent össze –, majd hozzáöntjük a többi tejet is. Mézzel édesíthetjük: a legszebb banánok általában nem finom édesek. Ha jó érett banánt használunk hozzá, tüntessük el a vendégek elől a banán elszíneződött héját: nem mindenkit nyűgöz le a látvány…
Banán kókuszreszelékben sütve
Hozzávalók: 4 érett banán, 3 evőkanál vaj, méz, citromlé, 6 evőkanál kókuszreszelék, 15 dkg déligyümölcs (narancs, mangó, piros grépfrút), cukor.
A vajat egy nagy serpenyőben megolvasztjuk, és a meghámozott banánok mindkét oldalát aranybarnára sütjük benne. Ezután mézzel és citromlével meglocsoljuk. A kókuszreszeléket egy másik serpenyőben szárazon megpirítjuk. A sült banánokat előmelegített sütőlapra fektetjük, mézzel megkenjük, megszórjuk kókuszreszelékkel, és a forró sütőben megpirítjuk.
A mártáshoz a déligyümölcsöket turmixoljuk, majd citromlével és cukorral ízesítjük. A forró banánok mellé öntve tálaljuk.