Banános receptek

2012-03-28 11:18:04 | Módosítva: 2012-03-28 13:27:49

A banán kevés gyümölcseink egyike, amelynek fehérjetartalma is van, ezen kívül B vitaminban is gazdag. A rendszeres importnak köszönhetően télen-nyáron elérhető és viszonylag olcsó.

Sült banán

A héjából kifejtett banánokat gyömbérrel megszórjuk, sonkába és sajtba csomagoljuk, alufóliába tekerjük és sütőrácson megsütjük.

Banánturmix

Fél liter tejhez általában 1 nagy banánt számítunk.

A banánt a turmix tartályába tördeljük (amennyiben merülőmixerrel készítjük, akkor az annak megfelelő edénybe), először a fele mennyiségű tejjel pépesítjük – főleg akkor fontos ez, ha merülőmixerrel dolgozunk, hogy ne spricceljen mindent össze –, majd hozzáöntjük a többi tejet is. Mézzel édesíthetjük: a legszebb banánok általában nem finom édesek. Ha jó érett banánt használunk hozzá, tüntessük el a vendégek elől a banán elszíneződött héját: nem mindenkit nyűgöz le a látvány…

Banán kókuszreszelékben sütve

Hozzávalók: 4 érett banán, 3 evőkanál vaj, méz, citromlé, 6 evőkanál kókuszreszelék, 15 dkg déligyümölcs (narancs, mangó, piros grépfrút), cukor.

A vajat egy nagy serpenyőben megolvasztjuk, és a meghámozott banánok mindkét oldalát aranybarnára sütjük benne. Ezután mézzel és citromlével meglocsoljuk. A kókuszreszeléket egy másik serpenyőben szárazon megpirítjuk. A sült banánokat előmelegített sütőlapra fektetjük, mézzel megkenjük, megszórjuk kókuszreszelékkel, és a forró sütőben megpirítjuk.


A mártáshoz a déligyümölcsöket turmixoljuk, majd citromlével és cukorral ízesítjük. A forró banánok mellé öntve tálaljuk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://gasztronom.ezermester.hu/cikk-5669/Bananos_receptek