10 módszer a szagtalanításra

2013-04-09 13:55:59 | Módosítva: 2013-04-09 14:17:40

Konyhai szagelszívó hiányában, az ételek ínycsiklandó illata főzés közben és után is bejárja a lakásunkat. Sok esetben ez nem is kellemetlen, gondoljunk a friss kenyér vagy a zöldfűszerek illatára.
Van azonban egy terület, ahol az erős illatok vagy szagok kifejezetten kellemetlenek lehetnek, ez a kezünk. Ha fokhagymával, hagymával, hallal, tengeri herkentyűkkel, vagy hússal dolgoztunk, a következő egyszerű módszerekkel szabadulhatunk meg a szagoktól.

Citromlé


A citromsav legjobban a jól ismert halszagot képes semlegesíteni, oly módon, hogy a kellemetlen ingert keltő illatmolekulákat ammónium-sókká alakítja át, ami már nem ingerli a szaglószervünket. Citromlé és víz keverékével mossunk jó alaposan kezet, majd öblítsük le.

Rozsdamentes acél


Bár tudományos magyarázat egyelőre nincs rá, de aki próbálta, esküszik rá, hogy rozsdamentes felülethez dörzsölve kezünket, elvehetjük a fokhagyma, hagyma vagy a hal szagát. Léteznek kifejezetten szappan alakú rozsdamentes "kézmosó" eszközök, amivel hasonló mozdulatokat kell végezni, mint egy hagyományos szappannal. Egy próbát megér.

Kávébab


A kávé nem csak eszpresszó formájában finom, hanem szagmentesítlésre is kiváló, ha a kávébabot vagy ennek őrleményét használjuk. Akár a hűtőnket is frissé varázsolhatjuk vele, de kezünkben eldörzsölve pár szemet, elűzhetjük a nem kívánatos szagokat.

Sütőpor


A kávéhoz hasonlóan univerzális szagtalanító, és ez is teljesen környezetbarát.

Fogkrém


Az erős mentolos illat segít megküzdeni a szagokkal, még ha azok erősek is.

Hideg víz


Kétségtelenül a legolcsóbb megoldás a hideg csapvíz. Azért fontos a hőmérséklet, mert a meleg víz megnyitja bőrünk apró pórusait, így a kellemetlen szagot árasztó illóolajok mélyebbre hatolnak, és hosszabb ideig fejtik ki hatásukat.

Petrezselyem


Bár elsősorban kezünk szagtalanításáról szól összefoglalónk, a petrezselyem kilóg a sorból, ugyanis remekül használható a kellemetlen szájszag ellen is. Rágcsáljunk el belőle néhány levelet, és ismét friss lesz a lehelletünk.
Ha nincs sérülés a kezünkön, nagyszerű baktériumölő és szagtalanító a konyhasó, amit vizes kézen dörzsöljünk szét, majd mossunk le.

Gumikesztyű


A gumikesztyű anyagára, a latexre sokan allergiások, ezért ügyeljünk a használatánál, de ha nincs bajunk tőle, a legegyszerűbben ezzel óvhatjuk meg kezünket a szagoktól és a szennyeződésektől.

Olivaolaj


Ha sok hagymát kell felaprítanunk, egy kevés olivaolajat dörzsöljünk szét a kézfejünkön. A jótékony hatású olaj nem csak a pórusokat zárja el az illóolajak elől, hanem ápolja is kezünket.

(forrás: www.wonderhowto.com)

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.