Gyógynövényes bor receptek

2014-02-19 14:05:35 | Módosítva: 2014-02-19 14:12:13

A borokat már az ókorban is használták gyógyszerként vagy gyógyszeralapanyagként. Az írások szerint előszeretettel áztattak különböző gyógynövényeket a borokban, különösen a koriandert, ánizst, tengeri hagymát, mirtuszt és a mentát kedvelték. Hippokratész így gondolkodott a borfogyasztásról: “Egészséges és beteg ember számára egyaránt csodálatosan megfelelő, feltéve, ha azt helyes mértékben fogyasztják.

Ezerjófű vörösborban: 5 deka szárított füvet 1 liter félédes vörösborban vagy házi meggyborban áztatunk 7 napig. Szűrés után, napi 1-2 evőkanálnyit fogyasztunk belőle a főétkezés előtt. Kiváló étvágygerjesztő. Ugyancsak étvágyjavítóként ismert a többféle növény felhasználásával készített gyógybor:

10 rész ezerjófű, 10 rész fehérüröm, 10 rész vidrafű, 20 rész kamilla, 20 rész borókabogyó keverékét 2 héten át minőségi borban áztatjuk meleg helyen, majd átszűrjük. Erős hatású szer, étkezés előtt 1 evőkanálnyit javasolt fogyasztani belőle.

A fagyöngybor egy igazi különlegesség, amit paraszti családok gyakran készítettek faluhelyen. Vérnyomáscsökkentésre használták. 


A fagyöngy szárított leveléből 2 dekát 1 liter édes fehérborban áztattak 10 napon át. Átszűrve, szükség esetén egy kis pohárkával fogyasztottak belőle. A galagonyáról ismert, hogy az egyik legjobb természetes szívgyógyszer. Ahhoz, hogy hatását kifejthesse, legalább 8 héten át kell fogyasztani, majd az alkalmazást befejezve, hatása még további 8 hétig fennmarad. A galagonya terméséből készített gyógybor is a szívre és az érrendszerre hat. A korabeli ajánlások szerint készítették vízzel, cukorral összefőzve, de egy másik recept szerint vörösborban áztatva fejtette ki igazi jótékony hatását.

A hársfa virágjáról tudjuk, hogy az őszi-téli megfázásos időszakban remek gyógytea készíthető belőle, de azt kevesebben gondoljuk, hogy gyógybor alapanyaga is lehet ez a zamatos-illatos virág. 4 liter vízben felforraltak 1/2 kiló cukrot, felszeletelt citromot és 5 deka hársvirágot tettek hozzá. Hűtés és szűrés után borélesztővel oltották, erjedés és letisztulás után lefejtették. 

Télen megfázás ellen használták. Legismertebb gyógynövényünk a kamilla.


Hasonlóan a hársvirághoz, ezt sem csak teaként fogyaszthatjuk, hanem gyógyborként is. Gyorsan és egyszerűen, egy éjszaka alatt elkészül: 1 liter édes fehérborba vagy csemege almaborba 2 evőkanálnyit szárított kamillavirágot áztatunk, reggel átszűrjük. Kiváló gyógyszere légzési, emésztési és reumatikus eredetű panaszoknak.


Vörösáfonyából krónikus bélhurutban, bélfertőzésben, feketeáfonyából pedig hasmenésben, vérhasban szenvedőknek készítettek gyógybort. Az articsóka bora az epeműködést serkentette, csökkentette az érelmeszesedést. A minőségi borfogyasztás örvendetes előretörésével együtt érdemes volna a gyógyborok készítésének és fogyasztásának hagyományát is újjáéleszteni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.