A kutatások szerint a sör ugyanúgy segít abban, hogy még gyakori, magas zsírtartalmú ételfogyasztás mellet is alacsony maradjon a koleszterin szintünk, mint a bor. A mérsékelt alkoholfogyasztók csoportjában 30-35%-kal alacsonyabb a szívinfarktus előfordulása, és az idősebb korúaknál is javul a keringés az alkohol hatására. A sör – miként más alkohol is – javítja az ún. jótékony koleszterin, a HDL szintjét, ami némileg ellensúlyozza a káros koleszterin növekedését. Kedvező hatása van a véredényekre is, csökkenti a vérrögök kialakulásának esélyét, melyek eltömíthetik az artériákat, egyes cukorbetegség típusok kialakulását is hátráltatja. A sör fokozza az agyműködést is.
Végső soron ki lehet mondani, hogy rendszeres, mérsékelt alkoholfogyasztás csökkenti az öregedéssel járó panaszokat.
Ugyanakkor az is egyértelműen kimutatható, hogy a rendszeres, nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás már káros hatásokkal jár, és csökkenti várható élettartamot.