A jótékony sör

2013-07-24 12:20:56 | Módosítva: 2013-07-24 12:21:11


A kaliforniai egyetem tudósai szerint a mértékkel fogyasztott sör jótékony hatással van a szervezetünkre. Ez a mérték a férfiaknál legfeljebb napi 2 pohár, a nőknél egy pohár.
Azt ma már kevesen vitatják, hogy a bornak kedvező élettani hatásai vannak – hozzájárul ehhez az eredményesen működő bor-marketing is.


A sörrel kapcsolatban azonban ez viszonylag új elmélet.
A kutatások szerint a sör ugyanúgy segít abban, hogy még gyakori, magas zsírtartalmú ételfogyasztás mellet is alacsony maradjon a koleszterin szintünk, mint a bor. A mérsékelt alkoholfogyasztók csoportjában 30-35%-kal alacsonyabb a szívinfarktus előfordulása, és az idősebb korúaknál is javul a keringés az alkohol hatására. A sör – miként más alkohol is – javítja az ún. jótékony koleszterin, a HDL szintjét, ami némileg ellensúlyozza a káros koleszterin növekedését. Kedvező hatása van a véredényekre is, csökkenti a vérrögök kialakulásának esélyét, melyek eltömíthetik az artériákat, egyes cukorbetegség típusok kialakulását is hátráltatja. A sör fokozza az agyműködést is.
Végső soron ki lehet mondani, hogy rendszeres, mérsékelt alkoholfogyasztás csökkenti az öregedéssel járó panaszokat.
Ugyanakkor az is egyértelműen kimutatható, hogy a rendszeres, nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás már káros hatásokkal jár, és csökkenti várható élettartamot.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: sör, egészség, jó sör

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.