A franciasaláta újjászületése

2013-11-08 16:16:32 | Módosítva: 2013-11-08 16:16:51

A világhíres magyar konyha nem használ az egészségünknek. Ezt bizonyítja a szív-, és érrendszeri, valamint a rák és egyéb betegségek gyakorisága. Példaként emlegetjük: a franciák sokkal egészségesebben étkeznek, mint mi. Ezt igazolja az a tény is, hogy étkezéseikhez mértékkel fogyasztanak gondosan megválogatott - elsősorban vörös - borokat.

A francia “Le Figaro” tudósítása szerint a szezonális gyümölcs-, és zöldségárak emelkedése Franciaországban erősen visszavetették a fogyasztást, ami érzékelhető egészségromlással jár ebben a zöld előételeiről és köreteiről híressé vált fogyasztói közegben. 

Friss gyümölcs, zöldség

A friss gyümölcs-, és zöldségfogyasztás valamint az egészségmegőrzés között a WHO párhuzamot von: tanulmányában megállapítja, hogy az elhízás, a cukorbetegség, valamint a szív-, és érrendszeri betegségek, s a rák előfordulása nagyban függ a túlságosan alacsony fogyasztástól. 


E felismeréshez kapcsolódó táplálkozástudományi ismeretek közzététele érdekében a WHO idén a FAO-val, az UNESCO-val és az EU Bizottsággal együtt nemzetközi konferenciát tartott Párizsban. A tudományos kutatások eredményeit összegező kongresszuson a feltárt összefüggésekre és az azokból levont következtetésekre, üzenetekre élénken reagáltak a franciák. A frisszöldség-kultusz helyreállítására, a friss gyümölcs-, és zöldségfogyasztás fellendítésére változatos programokat rendeztek. 125 városban 2500 akció szolgálta a fogyasztás növelésére irányuló sokszínű kezdeményezést. Párizsban a Velib stadiont megtöltő 30.000 kerékpáros hívta fel a figyelmet az egészséges táplálkozáshoz nélkülözhetetlen vitaminforrásra Nantes-ban 165 étteremben és gyorsbüfében tálaltak speciális, friss zöldségekből készült salátákat és könnyű ételeket.


A programhoz kapcsolódóan 400 televíziós műsorban népszerűsítették a friss gyümölcs-, és zöldség fogyasztásának az egészségmegőrzésben, valamint a kulináris élvezetek fokozásában játszott szerepét. A céljuk az, hogy a franciák fedezzék fel ismét a tájegységenként eltérő ízekkel és zamatokkal megjelenő gyümölcs-, és zöldségfajtákat, váljon napi táplálékká és a mindennapi étrend részévé, a háztartások szerves tartozékává a vitaminokban gazdag friss termék. 1000 elmaradott térségi, illetve hátrányos helyzetű diákokkal foglalkozó szervezetben és iskolában ingyenes rászoktató programokat indítottak. Bevonták a szegény sorsú gyerekeket a fogyasztásba az egyúttal a termelés felfuttatását is ösztönző nemzeti kampányba, ami nagyban hozzájárul az egészségtudatos fogyasztási szokások és magatartás kialakításához. 

Nyomatékot adott a fiatalok felvilágosításában az, hogy a francia mezőgazdasági miniszter élére állt a kampánynak és személyes jelenlétével segítette a munkát. A médianyilvánosság arra is alkalmat adott a miniszternek, hogy az agrárirányítás fontos, kiemelt céljának megvalósulását is segítse.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.