Van azonban egy terület, ahol az erős illatok vagy szagok kifejezetten kellemetlenek lehetnek, ez a kezünk. Ha fokhagymával, hagymával, hallal, tengeri herkentyűkkel, vagy hússal dolgoztunk, a következő egyszerű módszerekkel szabadulhatunk meg a szagoktól.
Citromlé
A citromsav legjobban a jól ismert halszagot képes semlegesíteni, oly módon, hogy a kellemetlen ingert keltő illatmolekulákat ammónium-sókká alakítja át, ami már nem ingerli a szaglószervünket. Citromlé és víz keverékével mossunk jó alaposan kezet, majd öblítsük le. Rozsdamentes acél
Bár tudományos magyarázat egyelőre nincs rá, de aki próbálta, esküszik rá, hogy rozsdamentes felülethez dörzsölve kezünket, elvehetjük a fokhagyma, hagyma vagy a hal szagát. Léteznek kifejezetten szappan alakú rozsdamentes "kézmosó" eszközök, amivel hasonló mozdulatokat kell végezni, mint egy hagyományos szappannal. Egy próbát megér.Kávébab
A kávé nem csak eszpresszó formájában finom, hanem szagmentesítlésre is kiváló, ha a kávébabot vagy ennek őrleményét használjuk. Akár a hűtőnket is frissé varázsolhatjuk vele, de kezünkben eldörzsölve pár szemet, elűzhetjük a nem kívánatos szagokat. Sütőpor
A kávéhoz hasonlóan univerzális szagtalanító, és ez is teljesen környezetbarát.Fogkrém
Az erős mentolos illat segít megküzdeni a szagokkal, még ha azok erősek is.Hideg víz
Kétségtelenül a legolcsóbb megoldás a hideg csapvíz. Azért fontos a hőmérséklet, mert a meleg víz megnyitja bőrünk apró pórusait, így a kellemetlen szagot árasztó illóolajok mélyebbre hatolnak, és hosszabb ideig fejtik ki hatásukat.Petrezselyem
Bár elsősorban kezünk szagtalanításáról szól összefoglalónk, a petrezselyem kilóg a sorból, ugyanis remekül használható a kellemetlen szájszag ellen is. Rágcsáljunk el belőle néhány levelet, és ismét friss lesz a lehelletünk.Só
Ha nincs sérülés a kezünkön, nagyszerű baktériumölő és szagtalanító a konyhasó, amit vizes kézen dörzsöljünk szét, majd mossunk le.Gumikesztyű
A gumikesztyű anyagára, a latexre sokan allergiások, ezért ügyeljünk a használatánál, de ha nincs bajunk tőle, a legegyszerűbben ezzel óvhatjuk meg kezünket a szagoktól és a szennyeződésektől. Olivaolaj
Ha sok hagymát kell felaprítanunk, egy kevés olivaolajat dörzsöljünk szét a kézfejünkön. A jótékony hatású olaj nem csak a pórusokat zárja el az illóolajak elől, hanem ápolja is kezünket.(forrás: www.wonderhowto.com)