Bosszantó, ha a frissen vásárolt málna vagy eper pár nap után penészedni kezd. A legjobb persze azonnal megenni, de van egy egyszerű módszer, amivel sokáig friss maradhat.
A sima vízzel történő lemosás csak a port és homokot mossa le a szemekről, a romlás folyamatát felgyorsítja. Ahhoz, hogy friss maradjon a gyümölcs, készítsünk 1 rész ecetből és 3 rész vízből oldatot; nem szükséges erős ecet hozzá. Mossuk át vele a málnát vagy epret, majd öblítsük át tiszta vízzel. Az ecet segít elpusztítani a felületen lévő baktériumokat, gombaspórákat.
Salátacentrifugával távolítsuk el a felszínén lévő vizet, majd tegyük a szemeket egy papírtörlővel kibélelt tálba. Ne fedjük le teljesen! A próbák alapján ily módon majdnem két hétig eltartható marad (a módszer természetesen más apró szemű gyömölccsel is működik)! Egy másik megoldás, a forró vízzel történő átöblítés.