Lehet, hogy felzúdulnak, akik esküsznek a mikróban való főzésre, de én kizárólag csak melegítésre, gyorsforralásra használom. Arra viszont nagyon gyakran, ezért nem érzem luxusnak. Amennyiben egy tál olyan ételt melegítenék, amit nem akarok kavargatni, vagy nem is lehet (pl. rakott főzelékfélék), akkor mikróba teszem, és 3-4 perc alatt forró. Ha ugyanezt sütőben csinálom, előjön bennem a villanytűzhely-effektus: szerintem több energia megy veszendőbe a sütő felmelegítésével és lehűlésével, mint amennyire szükségem van.
- hőre lágyuló csomagolóanyagban semmi nem kerülhet a készülékbe,
- fémet tartalmazó edény és csomagolóanyag úgyszintén (egyes műanyag zacskók fémes zárópánttal rendelkeznek, sok esetben pedig fajansz vagy porcelán edények díszítőelemei tartalmaznak fémtartalmú festéket. Ilyenkor gyönyörű tüzijáték keletkezik a készülékben bekapcsolás után, de bármilyen szép látvány, azonnal kapcsoljuk ki, és vegyük ki belőle amit beleraktunk, mert a mikrónk tönkremegy.)
- mindig mindent lefedve tegyünk a készülékbe!
Edények a mikróban
Ha edényünk fedetlen, takarhatjuk tányérral, folpackkal. A folpackot viszont szurkáljuk meg villával, különben szinte rászívódik az ételre.
Gyors melegítéseknél alkalmazhatunk egyszerűbb dolgokat is: zsírpapírt a zsíradék kifröcskölése ellen, papírtálcát melegszendvics alá, de rövid ideig legyenek a készülékben, és ne használjuk még egyszer, mert akkor már biztosan ellobban. (Mindig gondoljunk arra, hogy a mikróhullámoknak ha csekélyke mennyiségben is, de víztartalom kell!)