Mikróhullámű sütő

2012-02-07 11:38:45 | Módosítva: 2012-02-07 11:39:00

A fagyasztásnál többször előkerült a mikró, mint a fölengedett ételek újramelegítésére szolgáló műszer. Ha valakinek nincs mikrója, ne keseredjen el, a tűzhely sütőtere kiválóan alkalmas erre a célra. Viszont, ha teheti, mégis szerezzen be mikrót, mert sokkal gazdaságosabb.

Lehet, hogy felzúdulnak, akik esküsznek a mikróban való főzésre, de én kizárólag csak melegítésre, gyorsforralásra használom. Arra viszont nagyon gyakran, ezért nem érzem luxusnak. Amennyiben egy tál olyan ételt melegítenék, amit nem akarok kavargatni, vagy nem is lehet (pl. rakott főzelékfélék), akkor mikróba teszem, és 3-4 perc alatt forró. Ha ugyanezt sütőben csinálom, előjön bennem a villanytűzhely-effektus: szerintem több energia megy veszendőbe a sütő felmelegítésével és lehűlésével, mint amennyire szükségem van.


Mielőtt valamit is betennénk a mikróhullámú sütőbe, figyeljünk a következőkre:
- hőre lágyuló csomagolóanyagban semmi nem kerülhet a készülékbe,
- fémet tartalmazó edény és csomagolóanyag úgyszintén (egyes műanyag zacskók fémes zárópánttal rendelkeznek, sok esetben pedig fajansz vagy porcelán edények díszítőelemei tartalmaznak fémtartalmú festéket. Ilyenkor gyönyörű tüzijáték keletkezik a készülékben bekapcsolás után, de bármilyen szép látvány, azonnal kapcsoljuk ki, és vegyük ki belőle amit beleraktunk, mert a mikrónk tönkremegy.)
- mindig mindent lefedve tegyünk a készülékbe!

Edények a mikróban


Mikróhullámú sütőbe legjobb a saját fedővel ellátott üveg, porcelán, fajansz edény. Ha ebből a szempontból nem ismerjük edényeinket és egyéb tartóinkat, próbának kell őket alávetni. Tegyük be a készülékbe, és a legerősebb fokozatot kapcsoljuk rá. Első reakció a szikrázás lehet (azonnal vegyük ki!), második reakcióként a hőre lágyuló anyag elkezd deformálódni (jobb, ha kivesszük). Ha 30 másodperc múlva még egyik sem következett be, vegyük ki az edényt óvatosan, mert lehet, hogy felforrósodott, akkor szintén alkalmatlan erre. Ha viszont kézmeleg maradt, ez a mi edényünk. Ám ha ugyanebben az edényben főztünk-forraltunk valamit, már csak edényfogóval nyúljunk hozzá, az étel forróságát ugyanis átveszi!

Ha edényünk fedetlen, takarhatjuk tányérral, folpackkal. A folpackot viszont szurkáljuk meg villával, különben szinte rászívódik az ételre.



Gyors melegítéseknél alkalmazhatunk egyszerűbb dolgokat is: zsírpapírt a zsíradék kifröcskölése ellen, papírtálcát melegszendvics alá, de rövid ideig legyenek a készülékben, és ne használjuk még egyszer, mert akkor már biztosan ellobban. (Mindig gondoljunk arra, hogy a mikróhullámoknak ha csekélyke mennyiségben is, de víztartalom kell!)

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://gasztronom.ezermester.hu/cikk-5547/Mikrohullamu_suto