Töltelék készítése

2012-03-06 11:30:01 | Módosítva: 2012-03-06 11:30:15

A hústalan töltelékeket húsok töltésére, a húsos tölteléket főzelékfélékbe használjuk.

- Zsemletöltelék


Szikkadt zsemlét, vagy fehér kenyeret áztatunk kevés tejbe, spórolós napokon vízbe. (A friss pékárú gombóccá szívja meg magát, nehezebb vele dolgozni, mint a szikkadttal.) Jól facsarjuk ki, ráütünk zsemlénként 2 nyers tojást, sózzuk, borsozzuk, nagy csokor apróra vágott petrezselyemzöldet szórunk rá. Zsemlénként 1 kis doboz májkrémet teszünk bele, és az egészet sima masszává gyúrjuk. Tegyünk hozzá 1-2 apróra vágott főtt tojást, párolt gombát, reszelt-párolt vöröshagymát, májkrém helyett nyers elkapart csirke- vagy sertésmájat, füstölt szalonna apróra vágott pörcét, kis kockákra vágott sonkát... Tehát mindenfélét, ami finom, amivel szaporítani lehet, és van is otthon.


- Hústöltelék

Alapanyaga a darált hús, ami lehet baromfi-, sertés-, vagy marhahús. Esetleg vegyesen. Ehhez keverjük a félig megfőzött rizst (leggazdaságosabb a törmelékrizs), nyes tojást, és a fűszereket. Töltött paprika esetében petrezselyemzöldet, vagy zellerzöldet aprítunk bele. A töltött káposzta erőteljesebb ízeket kíván: párolt vöröshagymát, tört fokhagymát. Ha zsenge főzelékfélét (karalábét, tököt, cukkinit, patiszont, stb.) töltünk, a rizst főzzük készre, a darált sovány húst pedig pároljuk meg, hiszen az étel nem tölt annyi időt a sütőben, hogy a nyers hús és rizs megpuhuljon. Tehát darált hús, rizs, nyers tojás, só, bors, piros paprika kerül a tálba, és nagyon jól összegyúrjuk. 


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.