A fasírtnak való húsok általában a legolcsóbbak közé tartoznak a hentesnél. Nem színhús kell hozzá, mint a rántotthúshoz, hasalját, lapockát érdemes venni, vagy egyszerűen úgy vásároljunk fasírtnak valót, hogy "darálni valú húst" - vagy egyenesen darált húst - kérünk.
Többféle formában süthetjük a fasírtot:
- lapos húspogácsák formájában
- egyben (hosszúkás veknialakban)
- krokettként (vastag hüvelykujjnyi, annál hosszabb rudacskák).
A húspogácsákat és a kroketteket lisztbe, vagy zsemlemorzsába forgatjuk, mielőtt a serpenyőben lévő bő, forró zsiradékba tesszük. Fontos, hogy alaposan átsüljön, ezért a tüzet mérsékeljük, és a serpenyőt fedjük le. Amikor az egyik fele szép piros, a másik oladlát fedő nélkül, erős tűzön pirítsuk meg.
Az "Egyben sütött fasírt" ad a legnagyobb lehetőséget a fantáziánk megmozgatására. Szaporíthatjuk, tölthetjük, különféle módon ízesíthetjük. A megformázott húsveknit kiolajozott tepsibe fektetjük, és forró olajjal leöntjük. Ezzel finom kérget kap. Előmelegített sütőbe toljuk, és lassan, időnként meglocsolgatva sütjük készre. Biztonságosabb, ha alufóliával letakarjuk, nem fröcskölheti össze a sütőt.
Egyszerű fasírt
Darált sertéslapockát, vagy hasalját sózzuk, borsozzuk, belekeverünk 1-2 cikk tört fokhagymát, késhegynyi pirospaprikát
Boros fasírt
A ledarált húshoz zsemlemorzsát keverünk (20 dkg húshoz 1 púpos evőkanállal), sózzuk, borsozzuk, nyers tojást teszünk bele (20 dkg húshoz egyet), és annyi fehérborral keverjük össze, hogy jól formázható masszát kapjunk.
Zsemlés fasírt
Amikor a húst ledaráltuk, tejben áztatott, jól kinyomkodott zsemlét is ledarálunk utána. Így a zsemle a legkisebb húsdarabot is kitolja a darálóból. A két masszát összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk majorannával, pirospaprikával, beleütünk nyers tojást (20 dkg húshoz egyet), és alaposan összegyúrjuk.
Zabpelyhes fasírt
Egy púpos evőkanál zabpelyhet számítunk 20 dkg húshoz. A zabpelyhet kevés tejben puhulásig áztatjuk. összekeverjük a hússal, sózzuk, borsozzuk, tört fokhagymát teszünk hozzá, nyers tojással jól elkeverjük.
Hagymás fasírt
Apróra vágott vöröshagymát kevés olajon világosra pirítunk, hozzákeverjük a darált húshoz, sózzuk, borsozzuk, belenyomunk egy kevés Piros Arany krémet, és jól összekeverjük.
Gombás fasírt
Kevés vajon szeletekre vágott gombát párolunk, hozzátesszük a darált húshoz, finomra vágott petrezselyemzöldet, sót, őrölt fehérborsot teszünk bele, és jól összekeverjük.
Zöldséges fasírt I.
Sárgarépát, fehérrépát, zellert lereszelünk, húsos zöldpaprikát nagyon apróra vágunk, hozzákeverjük a darált húshoz, sózzuk, kevés őrölt köménnyel ízesítjük, nyers tojást teszünk hozzá, és jól összekeverjük.
Zöldséges fasírt II.
Mexikói zöldségkeveréket még fagyosan beletesszük forrásban lévő, enyhén sós vízbe. Újraforrástól számítva 5 percig főzzük, leszűrjük, és alaposan lecsepegtetjük. Belekeverjük a darált húsba, sózzuk, borsozzuk, őrölt szerecsendióval fűszerezzük, és nyers tojással alaposan összegyúrjuk.
Töltött fasírt I.
A darált húst kedvünk szerint ízesítjük. Amikor készen van a húsmassza, a fele mennyiséget kiolajozott tepsibe, hőálló tálba, vagy alufóliába tesszük. Ráteszünk egy szál lángolt kolbászt, és a többi hússal teljesen beburkoljuk. Úgy sütjük, mint ahogy az "Egyben sütött fasírt"-nál olvashattuk.
Töltött fasírt II.
Ugyanúgy készül, mint a kolbásszal töltött fasírt, csak keményre főzött tojásokat teszünk bele. A tojások végéből egy keveset levágunk, hogy nagyobb felületen érintkezzenek, így rakjuk egymás után a húsalapra, majd a többi hússal beborítjuk. Kissé megnyomkodva formázzuk, és az előbbiek szerint sütjük. Az egyben sütött fasírtokat kihülés után lehet szépen szeletelni, a töltött fasírtokat kissé ferdén szeleteljük, úgy sokkal szebb lesz.