Rizs köretnek, tölteléknek, egytálételnek

2012-02-28 14:53:55 | Módosítva: 2012-02-28 22:57:20

Az ún. gyorsrizsek elkészítése valóban nagyon egyszerűnek tűnik, de ha jobban meggondoljuk, a hagyományos módszer semmivel nem bonyolultabb. És a végeredmény nem csak olcsóbb, de finomabb is lesz.

Először átválogatjuk, és egy aprólyukú tésztaszűrőben, folyó víz alatt, kevergetve, alaposan megmossuk a rizset. Kezdetben tejszerűen fehér folyadék mosódik le róla, aztán a víz kitisztul: tiszta a rizs is. Jól lecsurgatjuk. Egy megfelelő nagyságú edényben (vigyázzunk, a rizs nagyon megduzzad!) kevés zsiradékot melegítünk, rátesszük a rizst és kevergetve megforrósítjuk. Felöntjük vízzel: a "B" rizst a térfogatának megfelelő kétszeres mennyiségűvel, az "A" rizsre pedig két és félszeresét öntsük. Sózzuk, de ízesíthetjük ételízesítővel is, belefőzhetünk egy egész fej tisztított hagymát (amit a kész rizsből kidobunk). Gyakran kevergessük, amíg fel nem forr.

Ekkor a tűzről levesszük, beborítjuk az edényt fedővel, néhány konyharuhával, hogy a rizs a saját gőzében párolódjon puhára, miközben fölszívja az összes vizet. Tapasztaljuk meg, melyik edényünkben, mennyi rizst, mennyi idő alatt készíthetünk el, hogy puha, de gyönyörű pergős legyen. Legalább fél óráig még az első, kis mennyiséggel való próbálkozásnál se nyissuk ki a gondosan bebugyolált edényt. 
A kész rizsköretet tovább variálhatjuk: elkeverhetjük finomra vágott petrezselyemzölddel, párolt vegyes zöldséggel, párolt zöldborsóval, pirított reszelt káposztával, gombával, vagy reszelt sajttal.
A rizsköretet különféleképpen formázhatjuk, ha elég ügyesek vagyunk, és nem csak finomat, de érdekes formát is szeretnénk a tányérra tenni. Merítsünk bele a rizsbe egy forró vízbe mártott gömbölyű kanalat, szűrőt, vagy csészét, nyomkodjuk bele a köretet, majd szájával lefelé fordítva koppintsuk oda a tálhoz, tányérhoz, hogy a rizs szépen kiessen belőle.



Töltelékekbe, rakott ételekbe a jóval olcsóbb törmelékrizs is kitűnően megfelel. Válogatás és mosás után forrázzuk le, hagyjuk állni, míg a szemek megduzzadnak. Így keverhetjük az ételbe, és együtt főzzük meg vele.

Tejberizs

Éppen az ellentétét kell elérjük, mint a rizsköretnél. Ott nem nyúlunk a rizshez a felforralás után, hogy a rizsszemek egyben maradjanak. A tejberizsnél az a cél, hogy a rizs nyákanyaga kioldódjon, ezért a forrás után is szorgalmasan kevergessük, hogy a rizsszemek eltörjenek. Kétszeres, két és félszeres mennyiségű tejbe, vagy tej-víz keverékébe tesszük fel főni az előkészített rizst (válogatás, mosás), picit megsózzuk, édesítjük, és nem hagyjuk magára, míg készen nem lesz. (Az ilyen típusú ételekhez - tejberizs, tejbegríz, puding, stb. - külön fakanalat használjunk!)


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.