- egy kisebb tyúk,
- sárgarépa, 2 fehérrépa, 1/2 karalábé, 1 kicsi zeller,
- 1 kis fej vöröshagyma (szúrjunk bele 3 szem szegfűszeget), 2 cikk fokhagyma, 1 szem paradicsom,
- 1 húsos zöldpaprika, 1 vékony cikk kelkáposzta,
- 25 dkg zöldborsó, 15 dkg zöldbab, 1 cikk karfiol,
- 15 dkg gomba, 1 mokkáskanál szemesbors,
- 1/2 szerecsendió, 1/2 mokkáskanál köménymag,
- 1 kis babérlevél, 1/2 mokkáskanál kurkuma, só.
A tyúkot egy nagy fazékba tesszük, hogy a többi hozzávaló is beleférjen, bőven felöntjük vízzel, megsózzuk, és elkezdjük lassan főzni. A megtisztított zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk, és amikor a víz felforrt, a kelkáposzta, a karfiol és a zöldborsó kivételével a többit belerakjuk a levesbe. A hagymát ne hámozzuk meg, csak alaposan mossuk, és héjastól tesszük a levesbe.
Nagyon lassan, gyöngyözve főzzük. Amikor a tyúk majdnem puha, jöhet a kimaradt kelkáposzta, karfiol és zöldbab is a fazékba. Lassan mindent puhára főzünk. A kész levest rövid pihentetés után leszűrjük, a tetejéről zsírjával együtt lemerünk annyi levet, hogy a cérnametéltet kifőzhessük benne. Ettől a tészta nagyon jóízű lesz, a zsír pedig nem engedi összeragadni.
A "szemétdombot", a cérnametéltet, és a földarabolt tyúkhúst nagy levesestálba rakjuk, rámerjük a levest, úgy tesszük az asztalra. Tormát, mustárt, kenyeret, és külön kistányért kínálunk a húshoz.