Levesek
Frankfurti leves
A kelkáposzta kevésbé kedvelt főzeléknövényünk, mint a többi káposztaféle, pedig tápértéke még a fejeskáposztánál is magasabb. Igaz, főzés-párolás közben kellemetlen szagot áraszt, de ez...
Újházi tyúkleves
A klasszikus magyar ételnek számító leves a múlt század eleji híres színészről, Újházi Edéről lett elnevezve. Az ő egyéni ízlése szerint készítette a főszakács az aprólékokkal, fehér húsokkal...
Céklalevesek
A cékla vásárlásánál – különösen, ha héjában főzzük majd meg – különösen ügyeljünk arra, hogy a vezérgyökér ép legyen. Ugyanis ha a gyökeret levágjuk, a vágott felületen a színe-íze egy része...
Klasszikus húsleves
Külön kategóriát képez a levesek között. Bonyolultnak tűnik, de nem az. Az előkészítés igényel több időt, de ha a hozzávalók mind tányéron várnak a sorukra, a feladatunk már csak szép sortban...
Zöldséges fehérbableves
A fehérbableves olyan a bablevesek között, mint a hattyú a kacsák között: előkelő, szinte légies. Zellerrel, fehérborssal telítsük az ízét, sárgarépával vidámítsuk, és néhány csepp citromlével...
Kínai kel krémleves
A Kínai kel csak nevében hasonlít a kelkáposztához. Hosszúkás salátaszerű növény, levelei nagyok, vastag (de nem kemény) főérrel. Nagyon sok könnyen emészthető fehérjét tartalmaz, és rengeteg...
Palócos zöldbableves
A palóc ételek rendkívül táplálóak és pikánsak. Jellemző még, hogy az étkezés elejéről soha nem maradhat el a leves. Régi szokás szerint a férfiak az asztal körül ülve, a nők pedig férjeik mögött...
Szárazbableves
Alap ételeink egyike, a jó bableves. A babszemek puhára főzése érdekében azonban fontos, hogy a babot már a főzés előtti estén beáztassuk.