Céklalevesek

2012-03-08 10:29:37 | Módosítva: 2012-03-08 10:52:40

A cékla vásárlásánál – különösen, ha héjában főzzük majd meg – különösen ügyeljünk arra, hogy a vezérgyökér ép legyen. Ugyanis ha a gyökeret levágjuk, a vágott felületen a színe-íze egy része kioldódik, és kiöntjük a főzőlével.

Gyors céklaleves

Hozzávalók: 2 dl ecetes-tormás céklasaláta, 1 liter kefir, 5 dkg dióbél, 1 nagy alma, 1 csokor petrezselyemzöld, cukor és só ízlés szerint.

A céklasalátát (levével együtt), és a meghámozott, kicsumázott, apróra vágott almát turmixoljuk. Hozzáöntjük a kefirt, az apróra vágott petrezselyemzöldet, és a nagyon finomra darált dió felét. Még egyet keverünk rajta, majd cukorral, sóval ízesítjük. Tálaláskor megszórjuk a maradék dióval. Aki nem szereti a pikánsan savanyú ízt, 5 dl tejet, és 5 dl kefírt használjon. A kefirt előző nap elkészíthetjük: 1 liter tejbe tegyünk 1 pohár kefirt, és szobahőmérsékleten, letakarva tartsuk. Így sokkal olcsóbb.




Diétás céklaleves

Hozzávalók: 50 dkg cékla, 2 nagy krumpli, 1 leveskocka, 1 mokkáskanál bazsalikom, 1 késhegynyi őrölt kömény, 2 dl tejföl, 1 tojássárgája, 1 mokkáskanál cukor vagy édesítő, 1 mokkáskanál citromlé, őrölt bors, só.

A céklát és a krumplit megtisztítjuk és apró kockára vágjuk. Felöntjük 1,2 liter vízzel, és a leveskockával föltesszük főni. Bazsalikommal, köménnyel ízesítjük. Ha a cékla megpuhult, a tejfölt simára keverjük a tojássárgájával, egy-két kanál forró levessel hígítjuk, majd beleöntjük a levesbe. Az édesítőt, a citromlevet, sót és borsot ízlés szerint keverjük bele.
A zsiradék és liszt nélkül készült levest a krumpli sűríti, jó ízű, és nagyon egészséges.

Céklaleves tojással

Hozzávalók: 50 dkg cékla, 4 nyers tojás, 1 főtt tojás, 1 pohár tejföl, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, 1 babérlevél, 1-2 teáskanál citromlé, kevés cukor, só.

A nyers céklát meghámozzuk, egy lábosba belereszeljük, és egy kevés olajon állandóan kevergetve 3 percig pirítjuk. Ráöntünk 1,2 liter vizet, beletesszük a babérlevelet, és lassan forralva puhára főzzük. A lisztet simára keverjük a tejfölben, cukorral és citromlével ízesítjük, majd behabarjuk vele a levest. Amikor újra forrni kezd, nagyon óvatosan beleütjük a nyers tojásokat (azért kell ezt a levest lábosban készíteni, hogy a tojások szépen elférjenek egymás mellett). Nagyon lassan főzzük 7 percig. Nem nyúlunk hozzá, hogy a tojások ne sérüljenek. Tálaláskor óvatosan alányúlunk egy-egy tojásnak, csészébe tesszük, rámerjük a levest, és reszelt, vagy cikkekre vágott főtt tojással díszítjük.




Céklaleves gombával (litván étel)

Hozzávalók: 2 nagyobb cékla, 1 sárgarépa, 1 kis fej vöröshagyma, 5 db szárított gomba (legjobb a tinoru), 5 szem feketebors, 2 babérlevél, 4 evőkanál tejföl, kb. másfél dl citromlé.

A szárított gombát kb. 2 liter hideg vízbe áztatjuk, majd főzzük benne 15-20 percig. Közben puhára főzzük a céklát, meghámozzuk, és durván lereszeljük. A gombát kivesszük a főzővízből, nagyon vékony szeletekre vágjuk, visszatesszük, hozzáadjuk az apróra vágott sárgarépát, a finomra vágott hagymát, a borsszemeket, a babérlevelet, és lassú tűzön főzzük 20 percig. Ekkor tesszük hozzá a céklát, a citromlevet, és ízlés szerint megsózzuk. Tálaláskor belekeverjük a tejfölt.

Céklaleves káposztával

Hozzávalók: 50 dkg cékla, 30 dkg káposzta, 1 evőkanál méz, 2 dl joghurt, só, durvára tört fekete bors, 5 dl húsleves.

A laskára vágott káposztát és a lereszelt céklát kevés vajban megpároljuk, sóval és borssal ízesítjük, adunk hozzá mézet. Amikor egy kicsit megrottyant, felöntjük húslével, és kb. 20 perc alatt puhára főzzük. Ekkor dúsítjuk joghurttal vagy tejföllel, és ha még egyet forrt, lehúzzuk a tűzről. Aki savanykásan szereti, tehet bele egy evőkanál borecetet.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: céklaleves, cékla

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.