Palócos zöldbableves

2012-02-16 11:18:59 | Módosítva: 2012-02-16 11:42:04

A palóc ételek rendkívül táplálóak és pikánsak. Jellemző még, hogy az étkezés elejéről soha nem maradhat el a leves. Régi szokás szerint a férfiak az asztal körül ülve, a nők pedig férjeik mögött állva kanalaztak a közös nagy tálból.

Hozzávalók: 40 dkg zöldbab, 60 dkg marhalábszár, 40 dkg krumpli, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 cikk fokhagyma, 1 teáskanál pirospaprika, 1 mokkáskanál kömény, 1 kisebb babérlevél, 2 dl tejföl, só.


Az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon üvegesre pároljuk, majd a kockára vágott húst hozzátesszük, és kevergetve pirítjuk, míg a hús kifehéredik. Belepréseljük a fokhagymát, megszórjuk köménnyel, pirospaprikával, megsózzuk, és egy kevés vízzel tovább pároljuk, míg a hús majdnem egészen puha. Ekkor adjuk hozzá a megtisztított földarabolt babot és krumplit, felöntjük vízzel, beletesszük a babérlevelet, és lassan készre főzzük. Végül elkeverjük benne a tejfölt, és azonnal tálaljuk.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.