Az uborkához hasonló konyhakerti növény tápértékének nagyobb része a puha héjban található. A magnéziumban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag cukkinit ezért lehetőleg ne hámozzuk.
Ha nagy a cukkini, természetesen meg kell hámozni, és puha belsejét a magokkal együtt ki kell kaparni, máskülönben szinte élvezhetetlen, de így is sok jótékony anyaghoz jutunk belőle. Ám a kicsi cukkinit héjastól-magostól használjuk fel, felszeletelve, kevés olajon 5 percig sütve nagyon finom.
A cukkini E-vitamin tartalma növeli a szervezet stressz elleni védelmét, fokozza a testi és a lelki teljesítőképességet. Ez a nagyszerű növény elősegíti a szervezetből a fölösleges víz és a savak kiürülését, méregteleníti a beleket, elmúlasztja a bélrenyheséget. A-vitamin tartalma erősíti és védi a szervezetet a baktériumoktól, a vírusoktól, a szabad gyököktől, és segíti a bélnyálkahártyák regenerálódását. Nem utolsó szempont: a cukkini alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúránál kitűnően használható.