Birsalmasajt

2012-02-02 16:27:43 | Módosítva: 2012-02-02 16:27:53

A birsalmasajt tulajdonképpen a gyümölcs egy tartósítási formája, ugyanakkor a komplett menü egy eleme is, akár előétel is lehet. Hozzávalók: birsalma, cukor, citromlé vagy vaníliarúd vagy dióbél vagy mandulabél.

A birsalmát alaposan megmossuk, a hibás részeket kivágjuk, az almákat nagyobb darabokra vagdaljuk, és héjastól-magházastól, fedő alatt, annyi vízben, amennyi éppen ellepi, puhára főzzük.



A levét leszűrjük, félretesszük. A megfőtt birsalmát áttörjük, és a tiszta pépet lemérjük. 1 kg birsalmapéphez 80 dkg cukrot számítunk. A cukrot összekeverjük a birsalma főzőlevével, de ez nem lehet több minden 80 dkg cukorhoz 2 dl-nél. Szirupot főzünk. A szirupot elkeverjük a birspéppel, és állandóan kevergetve sűrűre főzzük. Ha vaníliával ízesítjük, akkor a vaníliarudat együtt főzzük vele, majd a végén kidobjuk belőle.
Ha pépből egy hideg kistányérra cseppentünk egy kávéskanálnyit, és az néhány perc alatt megdermed, akkor a sajt elkészült. Ha mással ízesítjük: elkeverünk benne 1-2 evőkanál citromlevet, vagy durvára vágott dióbelet, mandulabelet.

Kivajazunk egy tepsit, a pépet belesimítjuk, és langyos helyen dermedni hagyjuk. Két-három nap múlva zsírpapírra borítjuk, kisebb darabokra vágjuk, meghempergetjük porcukorban, és ha marad belőle, kilyukasztott tetejű dobozban, hűvös, száraz helyen tároljuk. Sokáig eláll.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.