Cikória

2012-03-27 10:59:43 | Módosítva: 2012-03-27 11:42:37

A téli hónapok friss salátája és legnagyobb karotinforrása. Ásványi sókban is gazdag. A halványzöld, hosszúkás, salátaszerű, arasznyi növénykék tulajdonképpen sötétben hajtatott tőrózsák.

Tisztítása igen egyszerű, a szennyezett felleveleket leszedjük, és a gyökér felőli részt levágjuk. A cikória levelei kevés enyhén kesernyés tejszerű levet tartalmaznak, ezért azok között, akik szeretik a kesernyés ízt, nagyon népszerű. Ám ha ezt nem szeretjük, fogyasztás előtt a meglazított levelű növénykét áztassuk enyhén sós-ecetes vízbe néhány percig. Ezután alaposan csurgassuk le, igazítsuk vissza a leveleket, hogy ismét zárt fejet képezzenek, és máris dolgozhatunk vele.


Cikória krémleves

Hozzávalók: 4 cikóriarózsa, 4 tojássárgája, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 lestyánlevél, 2 tyúkhúsleveskocka, őrölt bors.

Ha nem szeretjük a kesernyés ízt, akkor a kettévágott cikóriát enyhén sós-ecetes vízben áztassuk 10 percig, csöpögtessük le, és dolgozzunk vele tovább.

Forraljunk föl annyi vizet, amennyi a leves mennyisége. Szórjuk bele az apróra vágott vöröshagymát, és a cikóriát. Főzzük nagyon puhára. Tegyük a turmixba a tojás-sárgákat, öntsük rá a levest, és turmixoljuk. (Egyszerűbb merülőmixerrel péppé keverni.) Forraljuk föl, borsozzuk, és keverjük bele az igen finomra vágott lestyánlevelet.

Virslivel töltött cikória

Hozzávalók: 8 cikóriarózsa, 2 pár virsli, 5 dkg vaj, 5 dkg sajt, 1 evőkanál liszt, 2-3 dl tej, őrölt bors, só.

A (pácolt vagy natúr) cikóriát az oldalán bevágjuk, és a belsejébe dugunk egy fél darab bőr nélküli virslit. Kivajazott tűzálló tálban sorba rakjuk. Olvasztott vajon megfuttatjuk a lisztet, fölengedjük a tejjel, sózzuk, borsozzuk, fölforraljuk, és belekeverjük a reszelt sajtot. Ráöntjük a cikóriára. Forró sütőben világos pirosra sütjük.

Sült cikória

Hozzávalók: 8-12 cikória, 10 dkg vaj, só.

Megmelegítjük a vajat, és a cikóriákat fedő alatt néhány percig pároljuk, majd fedő nélkül, erős lángon hirtelen körülpirítjuk. Ha kész, megsózzuk.

Sült hús mellé köretnek, hidegtálra, vagy salátának használhatjuk.

Majonézes cikóriasaláta

Hozzávalók: 8-12 sült cikória, 4 adag kész majonéz vagy: 1 tojás, 1 pohár tejföl, 1 teáskanál mustár, 1 citrom leve, 1 teáskanál cukor (vagy ízlés szerint), pici őrölt fehérbors, késhegynyi reszelt szerecsendió, só.

Az egész tojást turmixgépbe tesszük, keverés közben hozzátesszük a mustárt, belecsöpögtetjük a citrom levét, majd a tejfölt, a cukrot, és a fűszereket.

A sült cikóriát keresztben vastag karikára vágjuk, szépen elrendezzük és leöntjük kész majonézzel, vagy a frissen készített mártással.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: cikoria, endivia

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.