Fügéből készül

Fügéből készül

2013-11-13 10:46:35 | Módosítva: 2013-11-13 10:48:56

Változó klímánk hatására hazánkban is egyre több helyen beérik a füge. Az egészséges, vitamindús és ásványi anyagokban is bővelkedő gyümölcs sokféleképpen felhasználható, tartósítható.

Elkészítés

FÜGELEKVÁR 

 Hozzávalók: 1 kg préselt füge, 2 csésze víz, 1 csésze kókuszreszelék, 10 dkg kimagozott rumos meggy, 1 narancs héjával együtt ledarálva, de ki magozva, 2 csésze cukor, 1 csésze apróra vágott dió. A fügéknek levágjuk a csutkáját, majd csíkokra vágva vízben puhára főzzük. Hozzáadjuk a többi alapanyagot és sűrűre beforraljuk - csak a diót keverjük bele a legvégén. Csavaros tetejű üvegekbe töltve lezárjuk, és 10 percig gőzöljük, vagy pokrócban hűtjük ki. 

ZÖLD FÜGE CUKORBAN
Elsőként gyenge ecetes vizet forralunk, és benne megfőzzük a fügéket. A szárait vágjuk le, mert nem puhul meg. Egy kilogramm fügéhez, ugyanennyi cukorból másfél deciliter vízzel szirupot főzünk. A vízből kiszedett fügét egyszer felfőzzük a szirupban, és betakarva hagyjuk másnapig. Szűrőkanállal kiszedjük a szirupból, amelyet újra felfőzünk, beleforgatjuk a gyümölcsöt, és újra állni hagyjuk. Harmadnap megismételjük ugyanezt. Különösen finom, ha a szirupba egy darabka vaníliát és 2-3 karika citromot is rakunk. A harmadszori felfőzés után a fügét üvegekbe tesszük szűrőkanállal, a szirupot ismét felfőzve töltjük rá, és lezárhatjuk.

FÜGEKOMPÓT
Hozzávalók: 50 dkg füge, 1 kiskanál tört ánizsmag, 2 csésze víz, 1 csésze cukor, 4 evőkanál citromlé, egy kevés vagdalt dió. Négy órán keresztül az ánizzsal együtt vízben áztatjuk a fügét. Levágjuk a szárait, majd feltesszük főni. Ha forr, hozzáadjuk a cukrot, és fedő alatt, takarékon fél órán át lassan pároljuk. Kihűlve keverjük hozzá a citromlevet és a vagdalt diót. 


FÜGEBOR
Hozzávalók: 1 kg füge, 1 dkg élesztő, 1 kg kockacukor, 1 dkg tört borkősav, 3 liter víz. Kettévágjuk a fügéket és egy nagy befőttesüvegbe rakjuk. Elmorzsoljuk az élesztőt, és a borkősavval együtt rászórjuk. A cukrot vízzel felfőzzük, és ha kihűlt, a fügére öntjük, végül tüllel lekötjük. Két hét múlva ruhán leszűrjük, és üvegekbe töltve pergamennel lekötjük. A fügét visszaöntjük az üvegbe, és újabb adag cukrot vízzel felfőzve öntünk rá élesztővel, borkősavval meghintve. Két hét érlelés után harmadszor is megismételjük az eljárást. Amikor a 3 öntet, összesen 9 liter, elkészült, az egészet összeöntve hagyjuk 2-3 hétig összeérlelni. Szűrve töltjük üvegekbe és gondosan bedugaszolva sötét helyen tároljuk.
Akkor sikerült a művelet, ha sűrű, tokajihoz hasonló bort kapunk.

Képek

Hozzávalók

Fügelekvár
1 kg préselt füge
2 csésze víz
1 csésze Kókuszreszelék
10 dkg kimagozott rumos megy
1 narancs héjával együtt ledarálva
2 csésze apróre vágott dió cukor
Fügekompót
50 dkg füge
1 kiskanál tört ánizsmag
2 csésze víz
1 csésze cukor
4 evőkanál citromlé
kevés vagdalt dió
Fügebór
1 kg füge
1 dkg élesztő
1 kg kockacukor
1 dkg tört borkősav
3 liter víz