Citromos túrótorta

Citromos túrótorta

2013-07-15 10:35:40 | Módosítva: 2013-07-15 10:35:53



Egy könnyű kis nass a vasárnapi ebéd után

Elkészítés


A tojások sárgáját 30 dkg cukorral, a vajjal, a vaníliás cukorral, és a citrom reszelt héjával habosra keverjük. Hozzáadjuk a szitán áttört túrót, a 1,5 dl vízben föloldott zselatint, és a forró tejet. Hideg vízzel kiöblített kuglófformába öntjük, és 2-3 órára a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. Közben 2 citromot meghámozunk és kifilézünk, azaz gerezdekre szedjük, majd a fehér bundáját, és a hártyáját is leszedjük. Fölforralunk 2 evőkanál vizet, és a megmaradt 5 dkg cukorral szirupot készítünk belőle. Ebbe forgatjuk bele (nem főzve!) a gerezdes citromhúst, ügyelve arra, hogy ne essenek szét, majd rácsra téve lecsöpögtetjük.

Tálalás


Tálaláskor a formát néhány pillanatra forró vízbe állítjuk, és a túrótortát tálra borítjuk belőle. A tetejét rózsaszerűen kirakjuk a cukrozott gyümölccsel, oldalát pedig felezett citromkarikákkal díszítjük.

Hozzávalók

3 tojássárgája
35 dkg kristálycukor
12 dkg vaj
1 cacskó vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 zacskó (25 g) étkezési zselatin
1,5 dl tej
3 egész citrom