2013-07-15 10:35:40 | Módosítva: 2013-07-15 10:35:53
Egy könnyű kis nass a vasárnapi ebéd után
Elkészítés
A tojások sárgáját 30 dkg cukorral, a vajjal, a vaníliás cukorral, és a citrom reszelt héjával habosra keverjük. Hozzáadjuk a szitán áttört túrót, a 1,5 dl vízben föloldott zselatint, és a forró tejet. Hideg vízzel kiöblített kuglófformába öntjük, és 2-3 órára a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. Közben 2 citromot meghámozunk és kifilézünk, azaz gerezdekre szedjük, majd a fehér bundáját, és a hártyáját is leszedjük. Fölforralunk 2 evőkanál vizet, és a megmaradt 5 dkg cukorral szirupot készítünk belőle. Ebbe forgatjuk bele (nem főzve!) a gerezdes citromhúst, ügyelve arra, hogy ne essenek szét, majd rácsra téve lecsöpögtetjük.
Tálalás
Tálaláskor a formát néhány pillanatra forró vízbe állítjuk, és a túrótortát tálra borítjuk belőle. A tetejét rózsaszerűen kirakjuk a cukrozott gyümölccsel, oldalát pedig felezett citromkarikákkal díszítjük.
Hozzávalók
3 | tojássárgája |
35 dkg | kristálycukor |
12 dkg | vaj |
1 cacskó | vaníliás cukor |
1 | citrom reszelt héja |
1 zacskó (25 g) | étkezési zselatin |
1,5 dl | tej |
3 egész | citrom |