2013-05-24 10:15:18 | Módosítva: 2013-05-24 10:41:48
A most következő recept bizonyára elnyeri azok tetszését is, akik a távol-keleti konyha rajongói, de biztosak vagyunk abban, hogy az indiai ízekkel, fűszerekkel ismerkedőket is lenyűgözi majd ez az ízkavalkád.
Elkészítés
- A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk, majd mindkét hagymafélét finomra vágjuk.
- A citromot alaposan, körömkefével megmossuk, jól leöblítjük, és miután szárazra töröltük, héjastul(!) hajszálvékonyan felszeleteljük, kimagozzuk.
- A csirkemellet megmossuk, nagy darabokra szedjük, alaposan megsózzuk, megborsozzuk.
- A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
- Egy nagy és lehetőleg mély tepsit kivajazunk, belefektetjük egymás mellé a vékony citromszeleteket, és rájuk tesszük a csirkemelleket
- A szószhoz egy közepes méretű lábosba beleöntjük az olajat, és mérsékelt lángon kevergetve megfonnyasztjuk benne a vöröshagymát.
- Hozzáadjuk a fokhagymát, és amikor néhány pillanat múlva megérezzük a fokhagyma illatát, megsózzuk, majd belekeverjük a kurkumát, a garam masalát, az őrölt (vagy friss, de apróra vágott) gyömbért és némi borsot.
- A fűszereket jól elkeverjük a hagymával és a fokhagymával, aztán levével együtt beleöntjük a lábosba a hámozott paradicsomot.
- Ezt követi a joghurt és a tejszín, majd az egészet pár perc alatt kevergetve összeforraljuk, nem kell nagy lángon rotyognia!
- Közben a fakanál élével megpróbáljuk apróra darabolni a mártásban a paradicsomszemeket, de nem fontos, hogy teljesen összepépesítsük őket. 5-10 perc alatt besűrűsödik a mártás.
- Ha elkészült, a csirkemellre öntjük és a tepsit lefedjük alufóliával.
- Először 30-40 percig sütjük. Ezután levesszük a fóliát, és továbbsütjük 10 percig.
- Akár meg lehet forgatni a húsokat, de nem feltétlenül szükséges.
Tálalás
- Az étel kiválóan harmonizál basmati vagy jázmin rizzsel, sárgarizzsel, római köményes burgonyával, illetve indiai lepénnyel (naan-nal is).
- Tálaláskor az ételre frissen vágott koriandert szórunk.
Gyakori hibák
- Amikor a fűszereket rászorjuk a megfonnyadt hagymára, ne használjunk nagy hőmérsékletet és folyamatosan keverjük!
- Az indiai fűszerek sok helyen beszerezhetőek, pl. vásárcsarnokok, keleti fűszerek boltjában, Budapesten a körúton, vagy a Szép kis India nevű belvárosi boltban.
- Ne féljünk a fűszerektől, ha az erősebb ízeket szeretjük, bátran kísérletezzünk a mennyiségekkel!
- A kurkumát hívják indiai sáfránynak is, nagyon szép színt ad az ételnek.
- A garam masala egy fűszerkeverék, hasonlít a curry porhoz, ami szintén egy mix. Ez a kettő keverék szinte minden indiai étel alapja.
- A citrom olyan mértékben megpuhul, hogy nyugodtan megehetjük héjastul is, isteni ízt az ételhez.
Hozzávalók
2-3 nagy fej | vöröshagyma |
5-6 nagy gerezd | fokhagyma |
1 fej | citrom |
0,1-1 kg között | csirkemell vagy csirkecomb filé |
ízlés szerint | só |
ízlés szerint | fehér bors |
1-2 teáskanál | örölt kurkuma |
1 evőkanál | garam masala |
1 kávéskanál | gyömbér |
ízlés szerint | friss korander |
2 doboz | hámozott, darabolt paradicsom |
0,3 dl | tejszín |
Tudnivalók
Elkészítés ideje | 90 perc |
Recept | 4 főre |
Nehézség | |
Árkategória | |
Cukormentes | Igen |
Lisztmentes | Igen |