Indiai citromos csirke

- 90 perc

Indiai citromos csirke

2013-05-24 10:15:18 | Módosítva: 2013-05-24 10:41:48

A most következő recept bizonyára elnyeri azok tetszését is, akik a távol-keleti konyha rajongói, de biztosak vagyunk abban, hogy az indiai ízekkel, fűszerekkel ismerkedőket is lenyűgözi majd ez az ízkavalkád.

Elkészítés

  1. A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk, majd mindkét hagymafélét finomra vágjuk. 
  2. A citromot alaposan, körömkefével megmossuk, jól leöblítjük, és miután szárazra töröltük, héjastul(!) hajszálvékonyan felszeleteljük, kimagozzuk. 
  3. A csirkemellet megmossuk, nagy darabokra szedjük, alaposan megsózzuk, megborsozzuk. 
  4. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. 
  5. Egy nagy és lehetőleg mély tepsit kivajazunk, belefektetjük egymás mellé a vékony citromszeleteket, és rájuk tesszük a csirkemelleket
  6. A szószhoz egy közepes méretű lábosba beleöntjük az olajat, és mérsékelt lángon kevergetve megfonnyasztjuk benne a vöröshagymát. 
  7. Hozzáadjuk a fokhagymát, és amikor néhány pillanat múlva megérezzük a fokhagyma illatát, megsózzuk, majd belekeverjük a kurkumát, a garam masalát, az őrölt (vagy friss, de apróra vágott) gyömbért és némi borsot. 
  8. A fűszereket jól elkeverjük a hagymával és a fokhagymával, aztán levével együtt beleöntjük a lábosba a hámozott paradicsomot. 
  9. Ezt követi a joghurt és a tejszín, majd az egészet pár perc alatt kevergetve összeforraljuk, nem kell nagy lángon rotyognia!
  10. Közben a fakanál élével megpróbáljuk apróra darabolni a mártásban a paradicsomszemeket, de nem fontos, hogy teljesen összepépesítsük őket.  5-10 perc alatt besűrűsödik a mártás. 
  11. Ha elkészült, a csirkemellre öntjük és a tepsit lefedjük alufóliával. 
  12. Először 30-40 percig sütjük. Ezután levesszük a fóliát, és továbbsütjük 10 percig. 
  13. Akár meg lehet forgatni a húsokat, de nem feltétlenül szükséges.

Tálalás

  • Az étel kiválóan harmonizál basmati vagy jázmin rizzsel, sárgarizzsel, római köményes burgonyával, illetve indiai lepénnyel (naan-nal is). 
  • Tálaláskor az ételre frissen vágott koriandert szórunk.

Gyakori hibák

  • Amikor a fűszereket rászorjuk a megfonnyadt hagymára, ne használjunk nagy hőmérsékletet és folyamatosan keverjük!
  • Az indiai fűszerek sok helyen beszerezhetőek, pl. vásárcsarnokok, keleti fűszerek boltjában, Budapesten a körúton, vagy a Szép kis India nevű belvárosi boltban.
  • Ne féljünk a fűszerektől, ha az erősebb ízeket szeretjük, bátran kísérletezzünk a mennyiségekkel!
  • A kurkumát hívják indiai sáfránynak is, nagyon szép színt ad az ételnek.
  • A garam masala egy fűszerkeverék, hasonlít a curry porhoz, ami szintén egy mix. Ez a kettő keverék szinte minden indiai étel alapja.
  • A citrom olyan mértékben megpuhul, hogy nyugodtan megehetjük héjastul is, isteni ízt az ételhez.

Hozzávalók

2-3 nagy fej vöröshagyma
5-6 nagy gerezd fokhagyma
1 fej citrom
0,1-1 kg között csirkemell vagy csirkecomb filé
ízlés szerint
ízlés szerint fehér bors
1-2 teáskanál örölt kurkuma
1 evőkanál garam masala
1 kávéskanál gyömbér
ízlés szerint friss korander
2 doboz hámozott, darabolt paradicsom
0,3 dl tejszín

Tudnivalók

Elkészítés ideje90 perc
Recept4 főre
Nehézség
60%
Árkategória
60%
CukormentesIgen
LisztmentesIgen