Kapusztnyik

Káposztás kalács (szláv eredetű sós sütemény) - 60 perc

Kapusztnyik

2013-04-22 12:00:12 | Módosítva: 2013-04-22 13:04:43

A kapusztnyik nem más, mint káposztás kalács. Aki a káposztából készül ételeket szereti, kiváltképp a káposztás rétest, annak ez is telitalálat lesz. Sörkorcsolyaként, köretként, édesség helyett is megállja a helyét.

Elkészítés

A tejet langyosra melegítjük, cukrot adunk hozzá és belemorzsoljuk az élesztőt. Ha ezt a lépést szeretnénk kikerülni, használhatunk porélesztőt is, akkor azt egyenesen a tésztába kell tenni. A lisztből, sóból, tejfölből, olajból és kevés vízből, valamint a felfutott élesztőből (a tejjel együtt) tésztát gyúrunk. 1-2 órát kelesztjük. 


Míg a tészta kel, elkészítjük a káposztás tölteléket: egy nagy méretű lábasba olajat teszünk, rátesszük az apróra vágott vöröshagymát, a reszelt (vagy apróra vágott) káposztát és megpároljuk. Ne ijedjünk meg a káposzta mennyiségétől, jelentősen össze fog esni! Sóval, borssal, piros paprikával, chilivel, esetleg köménnyel ízesítjük. Rakhatunk bele zöldpaprika szeleteket is. Ha több rudat készítünk, érdemes legalább az egyiket csípősre venni. 

Ha bejgliszerűen szeretnénk elkészíteni, a megkelt tésztát 3-4 részre szedjük, ha kisebb táskákat készítünk, 7-8 felé vesszük. A tésztákat egyesével kör alakúra nyújtjuk, a közepére káposztatölteléket teszünk, ráhajtjuk a másik felét, lenyomkodjuk a szélét. Kikent tepsibe tesszük, felvert tojással megkenjük a tetejét. 180 fokon szép pirosra sütjük.

Tálalás

Ha bejgli-szerűen göngyöltük fel, kis hűlést követően éles késsel szeleteket vágunk belőle, ha táskákat készítettünk, egy kínálótálcára helyezzük.

Gyakori hibák

  • A tejet csak langyosra szabad melegíteni, ennél melegebb közegben elpusztulnak az élesztőgombák, és nem fut fel! Használjuk minél frissebb élesztőt!
  • A vékonyra kinyújtott tészta a töltelék súlya alatt kiszakadhat, ezért javasolt az összegöngyölést sütőpapíron, vagy magában a tepsiben végezni. Kisütve természetesen már könnyebben mozgatható.


Hozzávalók

0,5 kg liszt
2 teáskanál
1 kis pohár tejföl
1 dl étolaj
0,5 dl tej
fél kocka / 1 zacskó száraz élesztő
1 kávéskanál cukor
ízlés szerint őrölt feketebors
ízlés szerint kömény
ízlés szerint pirospaprika
ízlés szerint chili
1 darab tojás
1 fej vöröshagyma
1 nagy fej fehérkáposzta

Tudnivalók

Elkészítés ideje60 perc
Recept6 főre
Nehézség
60%
Árkategória
40%