2013-04-22 12:00:12 | Módosítva: 2013-04-22 13:04:43
A kapusztnyik nem más, mint káposztás kalács. Aki a káposztából készül ételeket szereti, kiváltképp a káposztás rétest, annak ez is telitalálat lesz. Sörkorcsolyaként, köretként, édesség helyett is megállja a helyét.
Elkészítés
A tejet langyosra melegítjük, cukrot adunk hozzá és belemorzsoljuk az élesztőt. Ha ezt a lépést szeretnénk kikerülni, használhatunk porélesztőt is, akkor azt egyenesen a tésztába kell tenni. A lisztből, sóból, tejfölből, olajból és kevés vízből, valamint a felfutott élesztőből (a tejjel együtt) tésztát gyúrunk. 1-2 órát kelesztjük.
Tálalás
Ha bejgli-szerűen göngyöltük fel, kis hűlést követően éles késsel szeleteket vágunk belőle, ha táskákat készítettünk, egy kínálótálcára helyezzük.
Gyakori hibák
- A tejet csak langyosra szabad melegíteni, ennél melegebb közegben elpusztulnak az élesztőgombák, és nem fut fel! Használjuk minél frissebb élesztőt!
- A vékonyra kinyújtott tészta a töltelék súlya alatt kiszakadhat, ezért javasolt az összegöngyölést sütőpapíron, vagy magában a tepsiben végezni. Kisütve természetesen már könnyebben mozgatható.
Hozzávalók
| 0,5 kg | liszt |
| 2 teáskanál | só |
| 1 kis pohár | tejföl |
| 1 dl | étolaj |
| 0,5 dl | tej |
| fél kocka / 1 zacskó száraz | élesztő |
| 1 kávéskanál | cukor |
| ízlés szerint | őrölt feketebors |
| ízlés szerint | kömény |
| ízlés szerint | pirospaprika |
| ízlés szerint | chili |
| 1 darab | tojás |
| 1 fej | vöröshagyma |
| 1 nagy fej | fehérkáposzta |
Tudnivalók
| Elkészítés ideje | 60 perc |
| Recept | 6 főre |
| Nehézség | |
| Árkategória |