Coleslaw

Más néven amerikai káposztasaláta. Egyszerű, de roppant finom, magában és köretként is kiváló! - 30 perc

Coleslaw

2013-04-05 10:55:50 | Módosítva: 2013-04-05 11:32:48

A coleslaw (ejtsd: "kolszló") angolszász országokban elterjed salátaféle. A hozzávalók sokfélesége, fantasztikus ízharmóniát eredményez, ráadásul nagyon egészséges. Vegetáriánusok magában, húsimádók köretként is fogyaszthatják. Ha egyszer elkezdtük enni, nehéz abbahagyni.

Elkészítés

1. Először az öntetet készítjük el: egy tálba kimérjük a hozzávalókat, egy nagy csipet sóval, borssal, apróra vágott chilivel
2. Alaposan összekeverjük, és állni hagyjuk, hogy minden összetevő feloldódhasson benne.
3. Megkóstoljuk, és ha kell, igazítunk az ízén egy kis cukor vagy ecet hozzáadásával.
4. A káposztát és a hagymát egy éles késsel vékony, rövid csíkokra vágjuk, és keverőtálba tesszük.
5. A sárgarépát lereszeljük a reszelő nagy lyukán és hozzákeverjük a káposztához.

6. A keveréket besózzuk, összekeverjük. Ezáltal a saláta kicsit puhul, nem lesz annyira nyers állaga. Itt érdemes kis szünetet tartani.
7. Rálocsoljuk az öntetet és alaposan elkeverjük, hogy az öntet mindenhol egyenletesen bevonja a zöldségeket, majd a hűtőbe tesszük (akár egy éjszakát is pihenhet), hogy az ízek összeérjenek. Persze azonnal is fogyasztható, de jót tesz neki az állás. 

Trükkök, finomságok:
  • Ecetként tárkonyecetet vagy "tárkonyos ecetet" használjunk! 
  • Apróra vágott tárkonyt is tehetünk a salátába (lehet szárított is). 
  • Majonézből válasszunk jó minőségűt! 
  • Chili aprítás után vigyázzunk a szemünkre!
  • Fontos, hogy a salátának nem kell tocsognia a majonézben, egy vékony réteget kell, hogy alkosson a zöldségeken!

Tálalás

Tálaljuk a coleslaw-t kis edénykékben, vagy a tányéron megformázva kis halomban. A coleslow remekül illik a rántott, grillezett csirke és sertéshúsok, vagy barbecue mellé salátának vagy köretnek egyaránt. Édessége finoman harmonizál, kiegészíti a csípős ízeket is

Hozzávalók

1 közepes fej fehér káposzta
2 nagy darab sárgarépa
1 nagy fej lilahagyma
1,5 evőkanál étolaj / repceolaj / tökmagolaj
2 evőkanál tárkonyecet
8-9 evőkanál majonéz
3 evőkanál barnacukor
ízlés szerint só, bors
1 darab chili

Tudnivalók

Elkészítés ideje30 perc
Recept6 főre
Nehézség
40%
Árkategória
60%
LisztmentesIgen