2012-12-07 13:23:52 | Módosítva: 2012-12-07 13:40:37
Karfiol
A karfiolról körös-körül tördeljük le a zöld leveleket, és a levélnyeleket a torzsavéggel együtt vágjuk le. Tisztítás után tegyük a kelvirágot 10-15 percre meleg vízbe, mert apró bogarak bújhatnak meg a rózsái között, így azok a víz felszínére jönnek.
Elkészítés
Egyszerű karfiolleves
A megtisztított karfiolt kis rózsákra szedjük, majd kevés olajon kevergetve kicsit megpirítjuk. Rászórjuk a pirospaprikát, felöntjük 1 liter vízzel, beleszórjuk az ételízesítőt, a borsot, és a finomra vágott petrezselyemzöld felét. Lassan főzzük 10 percig. A tejfölt simára keverjük a liszttel, kevés levessel higítjuk, majd besűrítjük a levest. Kiforraljuk (kb. 5 perc), belekeverjük a félretett petrezselyemzöldet, lefedjük, és 10 percet pihentetjük
Tejszínes karfiolleves
A kisebb rózsákra szedett karfiolt kb. 1 liter vízben kezdjük főzni. A vízbe teszünk 1 teáskanálnyi sót, és a rozmaring ágacskákat is. Amikor megpuhult a karfiol, a rozmaringot kidobjuk belőle, és a tejszínt vékony sugárban csorgatva belekeverjük. Megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, és azonnal tálaljuk. A reszelt sajtot tányérban tesszük az asztalra, hogy mindenki ízlése szerint szórjon belőle a levesére.
Karfiolkrémleves sült tésztával
A karfiolt kicsi rózsákra szétszedjük, és a leveskockával, bő vízben föltesszük főni. A forró vajon megfuttatjuk a lisztet, és besűrítjük vele a levest. Turmixoljuk, majd visszatesszük a tűzre. Megsózzuk, megborsozzuk, és hozzáadjuk a tojássárgájával simára elkevert tejszínt. Lehúzzuk a tűzről, hogy a tojássárgája össze ne kapjon. Szerecsendióval ízesítjük, és megszórjuk apróra vágott snidlinggel. A simára gyúrt levestésztát nagyon vékonyra kinyújtjuk, mintha cérnametéltet készítenénk. Derelyemetszővel nagykockatészta-méretűre vagy csíkra vágjuk, és forró olajban zsömleszínűre sütjük. Papírtörölközőn alaposan lecsöpögtetjük a sült tésztakockákat, tálaláskor elosztjuk a tányérokban, és rámerjük a forró levest.
Képek
Hozzávalók
Egyszerű karfiolleves | |
1 kis fej - 60 dkg | karfiol |
2 dl | tejföl |
1 csapott evőkanál | liszt |
1 evőkanál | ételízesítő |
1 csokor | petrezselyemzöld |
1 teáskanál | pirospaprika |
késhegynyi | őrölt feketebors |
Tejszínes karfiolleveshez | |
1 kis fej | karfiol |
1-2 | rozmaring ágacska |
2 dl | tejszín |
1 csokor | petrezselyemzöld |
5 dkg | reszelt sajt |
só | |
Karfiolkrém leveshez | |
80 dkg | karfiol |
1 | leveskocka |
1 tojásból gyúrt | levestészta |
1 evőkanál | vaj |
1 csapott evőkanál | liszt |
1 dl | tejszín |
1 | tojássárgája |
késhegynyi | őrölt szerecsendió |
őrölt fehérbors | |
só | |
néhány szál | snidling |