Karfiol levesek

Karfiol levesek

2012-12-07 13:23:52 | Módosítva: 2012-12-07 13:40:37

Karfiol


A legszebb káposztaféle, amit csak teremhet a kertünk, de fóliából ilyenkor is kapható. Nem véletlen, hogy a zöld levelek közül hófehér rózsával előbukkanó növény az előkelő „kelvirág” elnevezéssel büszkélkedhet. Ám nem csak szép, de rendkívül finom, sőt, egészséges növény. Igen magas a C-vitamin tartalma, és a szervezetnek nélkülözhetetlen ásványi sókban is gazdag. Az ókor klasszikus receptjei között már megtalálhatjuk a változatosan elkészített karfiolt. A régi magyar konyhában is kedvelt alapanyag volt: leggyakrabban pörköltet készítettek belőle.
A karfiolról körös-körül tördeljük le a zöld leveleket, és a levélnyeleket a torzsavéggel együtt vágjuk le. Tisztítás után tegyük a kelvirágot 10-15 percre meleg vízbe, mert apró bogarak bújhatnak meg a rózsái között, így azok a víz felszínére jönnek.

Elkészítés


Egyszerű karfiolleves
A megtisztított karfiolt kis rózsákra szedjük, majd kevés olajon kevergetve kicsit megpirítjuk. Rászórjuk a pirospaprikát, felöntjük 1 liter vízzel, beleszórjuk az ételízesítőt, a borsot, és a finomra vágott petrezselyemzöld felét. Lassan főzzük 10 percig. A tejfölt simára keverjük a liszttel, kevés levessel higítjuk, majd besűrítjük a levest. Kiforraljuk (kb. 5 perc), belekeverjük a félretett petrezselyemzöldet, lefedjük, és 10 percet pihentetjük

Tejszínes karfiolleves
A kisebb rózsákra szedett karfiolt kb. 1 liter vízben kezdjük főzni. A vízbe teszünk 1 teáskanálnyi sót, és a rozmaring ágacskákat is. Amikor megpuhult a karfiol, a rozmaringot kidobjuk belőle, és a tejszínt vékony sugárban csorgatva belekeverjük. Megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, és azonnal tálaljuk. A reszelt sajtot tányérban tesszük az asztalra, hogy mindenki ízlése szerint szórjon belőle a levesére.





Karfiolkrémleves sült tésztával
A karfiolt kicsi rózsákra szétszedjük, és a leveskockával, bő vízben föltesszük főni. A forró vajon megfuttatjuk a lisztet, és besűrítjük vele a levest. Turmixoljuk, majd visszatesszük a tűzre. Megsózzuk, megborsozzuk, és hozzáadjuk a tojássárgájával simára elkevert tejszínt. Lehúzzuk a tűzről, hogy a tojássárgája össze ne kapjon. Szerecsendióval ízesítjük, és megszórjuk apróra vágott snidlinggel. A simára gyúrt levestésztát nagyon vékonyra kinyújtjuk, mintha cérnametéltet készítenénk. Derelyemetszővel nagykockatészta-méretűre vagy csíkra vágjuk, és forró olajban zsömleszínűre sütjük. Papírtörölközőn alaposan lecsöpögtetjük a sült tésztakockákat, tálaláskor elosztjuk a tányérokban, és rámerjük a forró levest.

Képek

Hozzávalók

Egyszerű karfiolleves
1 kis fej - 60 dkg karfiol
2 dl tejföl
1 csapott evőkanál liszt
1 evőkanál ételízesítő
1 csokor petrezselyemzöld
1 teáskanál pirospaprika
késhegynyi őrölt feketebors
Tejszínes karfiolleveshez
1 kis fej karfiol
1-2 rozmaring ágacska
2 dl tejszín
1 csokor petrezselyemzöld
5 dkg reszelt sajt
Karfiolkrém leveshez
80 dkg karfiol
1 leveskocka
1 tojásból gyúrt levestészta
1 evőkanál vaj
1 csapott evőkanál liszt
1 dl tejszín
1 tojássárgája
késhegynyi őrölt szerecsendió
őrölt fehérbors
néhány szál snidling