2012-10-05 12:04:42 | Módosítva: 2012-10-05 12:05:20
Az enyhén savanykás ízű levesnek a cékla, a káposzta és a leveszöldség adja meg jellegzetes ízét. Tájanként változnak az egyéb hozzávalók, de céklának, káposztának és répának mindig kell benne lenni.
Elkészítés
Fél kiló marha lábszárhúst 2 liter hideg vízben felteszünk főni. Beleteszünk 2 babérlevelet, 1 csapott evőkanál sót, 5 szem egész borsot, és nagyon lassan főzzük, amíg a hús puha lesz. Kivesszük egy tányérra, a levest pedig átszűrjük. Közben fél kiló céklát meghámozunk, megmossuk és apró kockára vágjuk. Egy evőkanál vajon kezdjük párolni, hozzákeverünk 1 evőkanál cukrot, 2 evőkanál paradicsompürét, 1 kávéskanál citromlevet, pici sót, és fedő alatt lassan puhára pároljuk. Egy közepes fej apróra vágott hagymát egy nagyobb fazékban 1 evőkanál olajon megfonnyasztunk, 2 sárgarépát és 1 fehérrépát megtisztítva apró kockára vágunk, és a hagymához keverjük. Rövid pirítás után hozzáteszünk kb. negyed kilónyi apróra vágott édeskáposztát is. Pici sóval, borssal ízesítjük, lefedjük, és az egészet puhára pároljuk. Amikor ez kész, a céklát, és a húslét is hozzáöntjük, majd lassan összeforraljuk. Egy pohár tejfölben simára keverünk 1 púpos evőkanál lisztet, és behabarjuk vele a levest. Az apró kockákra vágott húst is beletesszük, majd egyet forralunk rajta.
Tálalás
Utánaízesítünk, egy nagy csokor apróra vágott petrezselyemzöldet szórunk a tetejére és forrón tálaljuk.
Hozzávalók
fél kiló | marha lábszárhús |
2 | babérlevél |
1 csapott evőkanál | só |
5 szem egész | bors |
fél kiló | cékla |
kevés | vaj |
1 evőkanál | cukor |
2 evőkanál | paradicsompüré |
1 kávéskanál | ciromlé |
2 | sárgarépa |
1 | fehérrépa |
negyed kiló | édes káposzta |
1 pohár | tejföl |
1 púpos evőkanáé | liszt |