Orosz céklaleves (Borscs)

Orosz céklaleves (Borscs)

2012-10-05 12:04:42 | Módosítva: 2012-10-05 12:05:20

Az enyhén savanykás ízű levesnek a cékla, a káposzta és a leveszöldség adja meg jellegzetes ízét. Tájanként változnak az egyéb hozzávalók, de céklának, káposztának és répának mindig kell benne lenni.

Elkészítés

Fél kiló marha lábszárhúst 2 liter hideg vízben felteszünk főni. Beleteszünk 2 babérlevelet, 1 csapott evőkanál sót, 5 szem egész borsot, és nagyon lassan főzzük, amíg a hús puha lesz. Kivesszük egy tányérra, a levest pedig átszűrjük. Közben fél kiló céklát meghámozunk, megmossuk és apró kockára vágjuk. Egy evőkanál vajon kezdjük párolni, hozzákeverünk 1 evőkanál cukrot, 2 evőkanál paradicsompürét, 1 kávéskanál citromlevet, pici sót, és fedő alatt lassan puhára pároljuk. Egy közepes fej apróra vágott hagymát egy nagyobb fazékban 1 evőkanál olajon megfonnyasztunk, 2 sárgarépát és 1 fehérrépát megtisztítva apró kockára vágunk, és a hagymához keverjük. Rövid pirítás után hozzáteszünk kb. negyed kilónyi apróra vágott édeskáposztát is. Pici sóval, borssal ízesítjük, lefedjük, és az egészet puhára pároljuk. Amikor ez kész, a céklát, és a húslét is hozzáöntjük, majd lassan összeforraljuk. Egy pohár tejfölben simára keverünk 1 púpos evőkanál lisztet, és behabarjuk vele a levest. Az apró kockákra vágott húst is beletesszük, majd egyet forralunk rajta.

Tálalás

Utánaízesítünk, egy nagy csokor apróra vágott petrezselyemzöldet szórunk a tetejére és forrón tálaljuk.

Hozzávalók

fél kiló marha lábszárhús
2 babérlevél
1 csapott evőkanál
5 szem egész bors
fél kiló cékla
kevés vaj
1 evőkanál cukor
2 evőkanál paradicsompüré
1 kávéskanál ciromlé
2 sárgarépa
1 fehérrépa
negyed kiló édes káposzta
1 pohár tejföl
1 púpos evőkanáé liszt