Pörköltkészítés

Pörköltkészítés

2012-05-14 10:38:59 | Módosítva: 2012-09-26 14:33:02

Először felsoroljuk, mi mindenből lehet pörköltet készíteni, reméljük, ezzel kedvet csinálunk hozzá. Sertés-, marha-, borjú-, bárány-, pulyka-, csirke-, tyúk-, kakas-, tyúk-, malac-, nyúl-, liba-, kacsa-, és galambhúsból, májból, krumpliból, babból, karfiolból, tojásból, velőből... nem sorolom tovább, annyi mindenből. Elkészítés

Marhahúsból lábszárat, lapockát, pacsnit, vagy rostélyost kérjünk, sertéshúsból combot, lapockát, dagadót, vagy kicsontozott csülköt. Borjúból az oldalas, a comb, és a nyak, bárányból a comb, a lapocka, a comb, és a nyak legjobb pörköltnek. Persze az elnevezés nem mindig maradt ugyanaz (májpörkölt= resztelt máj, krumplipörkölt= paprikáskrumpli stb.), de a lényegen ez nem változtat. A lényeg: a pörköltalap. Ha megtanuljuk elkészíteni, a többi (vagyis hogy mit teszünk bele) már gyerekjáték.

A pörkölt szaftját a hagyma adja, ezért ne sajnáljuk bele. Két fej hagyma nélkül ne is kezdjünk pörköltet készíteni. A megtisztított vöröshagymát igen apró kockára vágjuk, és bő zsiradékban pirítsuk néhány percig. Lehúzzuk a tűzről, pirospaprikát keverünk el benne, és megsózzuk. Ez a pörköltalap.

Most tesszük bele az egyforma nagyságú darabokra vágott pörköltnekvalót, visszarakjuk a tűzre, kevergetve pirítjuk egy kicsit. Pici vizet öntünk alá, lefedjük, és állandó felügyelet mellett pároljuk, míg megpuhul. Egyszerű, még sincs két egyforma pörkölt. Az alapanyagtól függ a párolási idő is, valamint a kiegészítő ízesítők is. Például a májat, a tojást majoránnával, a nyulat borral, a csirkét zöldpaprikával pároljuk. De erről majd a receptekben.

A pörköltek felhasználási területe hatalmas. Köretük lehet kagylótészta, tarhonya, sós vízben főtt krumpli, nokedli, rizs, tehetjük főzelékek tetejére, és tunkolhatjuk kenyérrel.  

Képek