Szalonnát, de milyet?

Szalonnát, de milyet?

2012-02-24 15:13:59 | Módosítva: 2012-09-26 15:16:37

Sokféle szalonnával találkozhatunk a hentespultokon, köztük sózott, főtt, füstölt, sült fajtákkal. Mindegyik eljárás a tartósítást szolgálja, de mindegyiket másképpen érdemes fogyasztani.

Elkészítés

A tartósítási eljárások célja, hogy a szalonna minél tovább fogyasztható maradjon, minél lassabban induljanak el a bomlási folyamatok; emellett ízt is adnak húsárunak. Tároláshoz a hűtőnél jobb a spájz, de figyeljünk arra, hogy a zsír könnyen magába szívja a szagokat. Gyakran nézzük végig, hogy milyen állapotban vannak a szalonnák, sem az avas, sem a penészes nem fogyasztható már, a füstöletlenek gyorsan romlanak és fertőzést okozhatnak.

Erdélyi szalonna


A disznó hasa aljából készül, sós, fokhagymás vízben abálják (lassú tűzön, hosszan főzik) majd füstölik. Érdemes 1-2 héten belül elfogyasztani, kenyérrel, hagymával.Csécsi szalonna

Ránézésre hasonló az erdélyi szalonnához, ám egyrészt ez tokaszalonna, másrészt az abálás után nem kap füstölést. A csécsi szalonnát pirospaprikába forgatják, de van, aki e nélkül fogyasztja.
Főtt császárszalonna

Nem más, mint az oldalas a zsírral együtt. Sós vízben főzik és néha füstölik is. A nem füstölt változat egy hét után megromolhat. Ételbe főzve, kisütve vagy magában is csemege! Kolozsvári szalonna

Hasonlóan a császárszalonnához, ez is oldalasból készül, de sózás és pácolás után füstölik, nem főzik. Egy bableves vagy székelykáposzta elképzelhetetlen nélküle. 
Bacon 

A bacon nem más, mint a kolozsvári vagy császárszalonna, csak bőr nélkül, általában vékonyra szeletelve árulják. Pácolással készül. Felbontás után gyorsan használjuk el, mert könnyen romlik.
Zsírszalonna (csemegeszalonna)

Ez a fajta a disznó bőrős hátrészéből készül. Sózzák, pácolják, füstölik. Elvileg nem szabad megromlania, legfeljebb megavasodhat, de ez is ritka. Tábortűzhöz, szalonnasütéshez kiváló! Töltött káposztánál érdemes a húsba ilyen szalonnát is beledarálni, sokkal ízesebb lesz tőle a töltelék. 
Kenyérszalonna

Falusi disznóvágásokon leggyakrabban ezt a fajta szalonnát készítik, sózzák, pácolják és füstölik. A karajon lévő zsírréteg a kenyérszalonna. Sok más mellett levesek alapjához, lecsóhoz ideális, univerzális típus.
Teaszalonna 

Szintén a karajon lévő zsírrétegről van szó, de itt a sózás után csak lángolás következik, elmarad a füstölés.Sós szalonna

A disznó hátából készült szalonnát több hétig sózzák, ezzel végzik a tartósítást. Mivel nincs füstölve, fennáll az avasodás veszélye. Ezt gyakori újrasózással lehet megelőzni.