2012-02-17 14:59:22 | Módosítva: 2012-09-27 10:29:26
Az „óvó” és „lakto” vegetáriánusoknak ajánljuk ezt a húsmentes egytálételt. A „vega” táplálkozásúaknak – akik csak nyerset esznek – viszont nem ezt javasoljuk.
Elkészítés
Hozzávalók: 4 zsemle, 25-30 dkg liszt, 2 tojás, 10 dkg reszelt sajt, 1 csokor kapor, (5 dkg sajt és kapor helyett 1 kis fej vöröshagyma és 2 cikk fokhagyma), 5 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 2 dl tej, 1 dl tejszín, késhegynyi őrölt szerecsendió, ugyanannyi őrölt fehérbors, só.
Elkészítjük a galuskatésztát a "Ropogós zsemlegombóc" leírása szerint, de még hozzákeverünk 5 dkg reszelt sajtot, és az apróra vágott kaprot is. (A másik ízesítés szerint a reszelt vöröshagymát, és a zúzott fokhagymát.) Kifőzzük a gombócokat, kiolajozott, tűzálló tálba tesszük, és leöntjük a következő sajtmártással: az olvasztott vajba keverjük a lisztet, habzásig forrósítjuk, majd felöntjük forró tejjel, szerecsendióval, borssal és sóval ízesítjük, belekeverjük a tejszínt, és a másik 5 dkg reszelt sajtot is. A tálat forró sütőbe toljuk, és világos pirosra sütjük a gombócok tetejét.
Hozzávalók
4 | zsemle |
25-30 dkg | liszt |
2 | tojás |
10 dkg | reszelt sajt |
1 csokor | kapor |
5 dkg sajt és kapor helyett | |
1 kis fej | vöröshagyma |
2 cikk | fokhagyma |
5 dkg | vaj |
2 dl | tej |
1 dl | tejszín |
késhegynyi | őrölt szerecsendió |
ugyanennyi | őrölt fehérbors |
só |