2012-09-12 11:14:14 | Módosítva: 2012-09-12 11:14:30
Ha már unjuk az almás pitét, akkor a változatosság kedvéért elővehetjük a tavalyi diót, és felhasználhatjuk egy jó diós pite készítéséhez. Úgy is nemsokára jön a friss, idei dió.
Elkészítés
Keverjük a lisztbe a sütőport, daraboljunk rá 15 dkg vajat, és morzsoljuk össze. Keverjük bele a barna cukrot, az egyik tojást, a tejfölt, egy csipet sót, és az egészet jól dolgozzuk össze. Ha túl kemény lenne, adjunk még hozzá egy kis tejfölt. A tészta akkor jó, ha a kézre nem tapad. A kidolgozást gyorsan végezzük, hogy a kéz melegétől megolvadó vaj ne lágyítsa a tésztánkat. Összegyúrás után hideg helyen negyedóráig pihentessük, majd osszuk ketté, és az egyik cipót nyújtsuk ki akkorára, hogy egy kisebb méretű zománcozott tepsibe helyezve az oldalán a tészta kissé visszahajoljon.
A tészta pihentetése alatt daráljuk meg a dióbelet, keverjünk bele a mézet, és a maradék 5 dg vajat, a tejet, a megmosott mazsolát és 1 citrom reszelt héját. Ezt a kásaszerű masszát lassú tűzön főzzük kb. 5 percig. Kenjünk 10 dg baracklekvárt a tepsi alján elegyengetett tésztára, majd terítsük rá a kissé lehűlt tölteléket. (A szélére ne nagyon rakjunk lekvárt, mert a töltelék elsimításakor úgyis kitüremkedik.) Ezután tepsi méretűre nyújtsuk a másik cipót is. A kinyújtott lapot sodrófára csavarva ügyesen ráborítjuk a töltelék tetejére, és a szélét körös-körül nyomkodjuk hozzá a tepsi oldalához. Verjünk fel a megmaradt tojást, kenjük meg vele tésztát, majd villával kb. 2 centiméterenként jó mélyen szurkáljuk meg, hogy a töltelékben keletkező gőz szabadon eltávozhasson. Tegyük forró sütőbe, és közepes tűzön süssük kb. 25 percig, amíg a tészta teteje világosbarnára pirul. Ha teljesen kihűlt, vágjuk kisebb kockákra, és óvatosan kiemelve tálaljuk. Előtte azonban még a tepsiben metéljük le a széleit.
Melegen ne nyúljunk hozzá, mert a vágás mentén a tészta „megszalonnásodik”, a töltelék pedig kidől belőle. Fogyasztás előtt szórjunk a tetejére kevés szőlőcukrot. Ha másnapra marad, ne melegítsük fel, mivel hidegen finomabb. Hűtőszekrényben nem szabad tárolni: szobahőmérsékleten, egy tiszta konyharuhával letakarva hagyjuk – ha marad belőle.
Jó tippek:
A megszokottnál hígabb töltelék ne zavarjon bennünket, a mézzel kevert massza ugyanis sütés közben kismértékben kiszárad, ezért a korábban általánosan használt cukros töltelék laza, omlós állaga csak így biztosítható. Mazsola helyett 10 dg reszelt almával is dúsíthatjuk a tölteléket. Ebben az esetben azonban csak 1,3 dl tejet adjunk hozzá, és 18 dg mézzel édesítsük. Finomabbá tehetjük, ha a dióbelet darálás előtt szárazon kissé megpirítjuk.
Hozzávalók
30 dkg | liszt |
fél csomag | sütőpor |
20 dkg | vaj |
8 dkg | barna cukor |
2 | tojás |
kevés | só |
30 dkg | dióbél |
16 dkg | méz |
1,6 dl | tej |
4 dkg | mazsola |
1 | citrom reszelt héja |
baracklekvár |