2012-08-27 16:47:41 | Módosítva: 2012-08-27 16:48:33
A saláták önálló ételként is megállják a helyüket: tojással, hallal, szárnyassal, gombával keverve. Helyettesítheti a főzeléket is (pl. párolt borsó majonézzel).
Elkészítés
Inkább olajosan, mint ecetesen készítsük el a salátákat, mert a vitaminok így jobban kioldódnak. Elkészítése szerint megkülönböztetünk nyers salátákat (pl. uborkasaláta), és főtt salátákat (pl. lencsesaláta).
A salátákat enyhén (de változatosan) fűszerezzük, hogy az alapanyag jellegzetes ízét el ne nyomja a salátalé, vagy az öntet.
Uborkasaláta
A salátauborkát meghámozunk, és vékony szeletekre gyaluljuk. Csak enyhén sózzuk, hogy ne eresszen sok levet. Fél óra múlva a levet kinyomkodjuk, az uborkát ecetes-vizes-cukros salátalével leöntjük, belekeverjük a zúzott fokhagymát, a tetejét egy csöpp tejföllel és pirospaprikával díszítjük.
Paradicsomsaláta
A paradicsomokat egy pillanatra forró vízbe mártjuk, bőrüket lehúzzuk, felkarikázzuk, és salátástálra rendezzük. Bőven megszórjuk egészen apróra vágott vöröshagymával, leöntjük enyhe salátalével, és egy evőkanál olajjal. Tetejét finomra vágott petrezselyemzölddel díszítjük.
Paprikasaláta
A zöldpaprikákat vékony karikákra vágjuk, gyengén megsózzuk, és 1 órán keresztül hagyjuk állni. Leöntjük sótlan salátalével, újabb egy óra múlva leszűrjük, csak egy nagyon kevés levet hagyunk rajta.
Képek
Hozzávalók
Uborkasalátához | |
személyenként 1 közepes nagyságú | salátauborka |
saláta alaplé | |
1 cikk | fokhagyma |
1 kanál | tejföl |
pirospaprika | |
Paradicsomsalátához | |
személyenként 2 | közepes paradicsom |
1 kis fej | vöröshagyma |
ecetes-cukros saláta alaplé | |
olaj | |
petrezselyemzöld | |
Paprikasalátához | |
személyenként 2 | húsos édes zöldpaprika |
salátalé |