Fejes saláta

Fejes saláta

2012-07-27 11:39:18 | Módosítva: 2012-07-27 11:40:21

Nem véletlen, hogy az éttermi tányér szélén még akkor is ott díszeleg néhány zöldféle, ha nem kértünk salátát, vagy savanyúságot. Szokjunk rá, alapvető szükségletünk. Még a száraz főzelékekhez is lehet enni valamilyen salátát, csak szokás kérdése.

A saláta alaplé 0,5 dl 10 %-os ecet, 1 dl víz, só, és cukor ízlés szerinti keveréke. Ezt ízesítjük tovább: olajjal, tejföllel, mustárral, őrölt borssal, paprikával, tárkonnyal, vöröshagymával, snidlinggel, fokhagymával, stb. Ha lehet, borecetet használjunk, sokkal egészségesebb.

Elkészítés

Fejes saláta I.
A jó kemény fej saláta külső, szennyezett, sérült leveleit leszedjük, torzsájából is levágunk egy karikát. Alaposan megmossuk, széthajtogatjuk a leveleit, hogy ellenőrizzük: nincs-e benne bogár, vagy levéltetű. A salátát négy cikkbe vágjuk, salátástálba tesszük, és leöntjük saláta alaplével. Néhányszor megforgatjuk benne, és azonnal tálaljuk.

Fejes saláta II.

A salátafejet ugyanúgy tisztítjuk, mossuk, mint az előbbi receptnél, végül apró darabokra tépkedjük, a torzsáját is négybe vágjuk. A tejfölbe belekeverjük a sózott salátafűszer-keveréket, vagy ételízesítőt, valamint a préselt fokhagymát. A salátára öntjük, jól átforgatjuk, és tálaljuk.

Képek

Hozzávalók

Ecetes lében
1 fej saláta
saláta alaplé (1 rész enyhe ecet, 2 rész víz, cukor, só
Tejfölösen, fokhagymával
1 fej saláta
1 pohár tejföl
1 mokkáskanálnyi salátafűszer
2 cikk fokhagyma