2012-07-27 10:55:45 | Módosítva: 2012-07-27 10:55:45
Saját háziasszonyi gyakorlatom alapján bátran ajánlom mindenkinek az egytálételeket. Nem kell bíbelődni külön fogásokkal, minden hozzávalót "egy tálba" teszünk, rátesszük a fedőt, és tálalásig hozzá sem kell nyúlni. Nem kell ott állni mellette, kavargatni, rakosgatni ide-oda, beletenni, kivenni belőle. Önmagát főzi, nekünk már csak tálalni kell.
Elkészítés
Kevés olajon üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát, hozzátesszük a darált húshoz, rátesszük a rizst is, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk 1 teáskanál pirospaprikával és alaposan összekeverjük. Kóstoljuk meg a káposztát, ha nagyon savanyú, mossuk át tiszta vízben. Egy nagy lábas aljára szórjuk a savanyúkáposzta felét, ráhelyezzük a füstölt oldalasokat. A káposztalevelek közepére helyezünk egy-egy húsgombócot, majd ügyesen felcsavarjuk, becsomagoljuk úgy, hogy a két szélét is behajtjuk. A kis csomagocskákat sorban beletesszük a lábosba. Ha kimarad hús, gombócokat formálunk belőle, és az is kerüljön a káposztára. A tetejét betakarjuk a káposzta másik felével, felöntjük annyi vízzel, hogy az egészet ellepje, fedőt teszünk rá, és lassan főzzük kb. 2 óra hosszat.
Óvatosan húzzunk félre a tetejéről káposztát, bontsunk meg egy tölteléket. Akkor jó, ha a rizs már puha. Sokan tekintik ekkor késznek a töltött káposztát, igazán finom így is, kitálalva, a tetején egy kis tejföllel. Más háztartásokban viszont sűrítik: 1 evőkanál liszttel elkevert tejföllel locsolják meg és még egyet forralnak rajta.
Tálalás
A töltött káposztát érdemes nagyobb adagban készíteni, minden melegítéssel finomabb lesz.
Képek
Hozzávalók
fél kg | darált hús |
2-3 csont | füstölt sertésoldalas |
10 dkg | rizs |
1 kg | savanyúkáposzta |
személyenként 2 db | savanyúkáposzta levél |
1 közepes fej | vöröshagyma |
1 pohár | tejföl |
só | |
őrölt feketebors | |
pirospaprika | |
liszt |