2012-07-20 12:59:58 | Módosítva: 2012-09-25 23:39:54
Igazi ínyencség a nyári melegben. Minimális a cukortartalom, nem hizlal, mégis finom.
Elkészítés
A sütőt 180°C-ra előmelegítjük. A sütőformát kivajazzuk, vagy kibéleljük sütőpapírral.
A tojásokat feltörjük, szétválasztjuk. A fehérjét egy magas falú edényben, gépi habverővel kemény habbá verjük, félretesszük. A sárgájához két-három evőkanál édesítőt adunk, majd fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a kakaóport, a zabpelyhet, a tönkölylisztet, a keményítőt pedig sütőporral együtt beleszitáljuk, majd egyenletes masszává keverjük.
A fehérjéből vert habot lassan adagoljuk hozzá, fakanállal keverjük el benne. A laza masszát az előkészített sütőformába kanalazzuk, majd az előmelegített sütőbe toljuk.
Tipp: 20 percig semmiképp nem szabad a sütő ajtaját nyitogatni, mert összeesik a tészta!
Akkor van kész, ha nem ragad a hústűre, mikor beleszúrjuk! Ha elkészült, kivesszük, hűlni hagyjuk. A krémhez a tojás sárgákhoz adagolunk 2-3 evőkanál édesítőt, kókuszreszeléket, egy fél rúd vanília kikapart belsejét, majd a tejjel és tejszínnel gőz fölött besűrítjük.
Tálalás
A tortaformából kivett, kihűlt piskótára borítjuk, eloszlatjuk rajta. A folyékony tejszínhez édesítőt, vaníliát adunk, és habbá verjük. Megkenjük vele a torta oldalát. A krém tetejére kókuszreszeléket szórunk, barackkal díszítjük.
2-3 órára hűtőbe tesszük.
Hozzávalók
10 dkg | nagyszemű zabpehely |
5 dkg | keményítő |
5 dkg | teljes kiőrlésű tönkölyliszt |
fél zacskó | sütőpor |
6 db | tojás |
2 evőkanál | kakaópor |
nyírfacukor vagy más növényi édesítő | |
4 | tojássárgája |
2 dl | tej |
1 dl | tejszín |
bourbon vanília | |
ízlés szerint | Kókuszreszelék |
Nektarin | |
sárgabarack | |
Cukrozatlan habtejszín | |
Nyírfacukor, Stevia vagy más növényi édesítő |
Tudnivalók
Elkészítés ideje | 60 perc |
Recept | 4 főre |