2012-07-16 13:18:57 | Módosítva: 2012-07-16 13:21:37
A csicsókát ehetjük nyersen, vagy készítsünk belőle kompótot, levest, vagy főzeléket. Nagyon hamar megpuhul, ezt különösen tartsuk szem előtt, nehogy gusztustalan masszává főzzük. Megtisztítva, előfőzve egészben vagy darabolva fagyasztóba is tehetjük.
Elkészítés
Fogyókúrás csicsóka
A megsúrolgatott, megmosott csicsókát kettévágjuk, vágott felükkel fölfelé tepsibe rakjuk, és forró sütőben szép pirosra sütjük. A salátát összetépkedjük, összekeverjük a majonézzel, és a sült csicsóka mellé köretként tálaljuk.Sült csicsóka petrezselyemmel és csirkével
A csirkecombok húsát csontig bevágjuk vagy megszurkáljuk. Majd alaposan bedörzsöljük sóval, borssal, tört fokhagymával. Aki a csirkebőrt rajta hagyja, az a bőr alá dugdossa be a fél fokhagyma cikkeket. Kiolajozott alufóliába lazán betekerjük, és sütőben puhára sütjük.
A megsúrolt, megmosott csicsókát megtörölgetjük, és forró olajban szép pirosra sütjük. Alaposan lecsepegtetjük, megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, és a csirkecomb mellé tálaljuk.
Csicsókalepény I.
Az alaposan megsúrolt csicsókát és a megtisztított krumplit sajtreszelőn lereszeljük. Összekeverjük annyi liszttel, hogy formázható tésztát kapjunk. Lapos lepényeket formázunk, és bő forró olajban világos pirosra sütjük. Mivel a csicsóka édeskés, van, aki lekvárral keni meg a lepényeket, de sajtos tejföllel meglocsolva is nagyon finom.
Csicsókalepény II.
A csicsókát vékonyan meghámozzuk, lereszeljük, hozzáadjuk a tojásokat, az apróra vágott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, összekeverjük, majd a liszttel alaposan eldolgozzuk.
Egy evőkanállal forró olajba szaggatjuk a tésztát, kissé ellapítjuk, és a lepény mindkét oldalát pirosra sütjük. Melegen tálaljuk, vékonyan megkenve tejföllel.
Csicsókaital
A csicsókát és az almát meghámozzuk, lereszeljük, majd összekeverjük a mézzel (porcukorral). Turmixoljuk. Ízlés szerint citrommal ízesíthetjük, és vízzel, vagy tejjel hígítjuk. Hidegen kitűnő üdítőital.
Csicsókasaláta
A megtisztított csicsókát, vöröshagymát, kapribogyót és uborkát apróra összevágjuk, megszórjuk a finomra vágott petrezselyemzölddel és snidlinggel. A tárkonyecetbe apránként belekeverjük az olívaolajat, majd a mézet és kevés sót. Alaposan kikeverjük, és az összeforgatott zöldségekre öntjük.
Képek
Hozzávalók
Fogyókúrás csicsókához | |
1 kg | csicsóka |
2 dl | majonéz |
1 nagy fej | saláta |
Sült xsicsókáho | |
1 kg | csicsóka |
4 | csirkecomb |
1 csokor | petrezselyemzöld |
8 cikk | fokhagyma |
őrölt fehérbors | |
só, olaj | |
Csicsokalepényhez | |
75 dkg | csicsóka |
25 dkg | burgonya |
kevés | Graham liszt |
2 dl | tejföl reszelt sajttalkeverve |
vagy | lekvár |
Csicsóókalepény 2 | |
8-10 közepes méretű | csicsóka |
3-4 evőkanál | liszt |
1 duci | fokhagymagerezd |
3 | tojás |
őrölt bors | |
só | |
tejföl | |
Csicsókaitalhoz | |
6-8 | csicsókagumó |
1 | alma |
2-4 kávéskanál | porcukor |
fél | citrom |
2-3 dl | tej |
Csicsókasalátához | |
40 dkg | csicsóka |
1 nagy | vöröshagyma |
1 közepes | uborka |
1 csokor | petrezyelyem zöld |
1 csokor | snidling |
maréknyi | kapribogyó |
1 dl | olivaolaj |
1 evőkanál | méz |
szűk 1 dl | tárkonyecet |
csipetnyi | só |