2012-07-13 09:56:14 | Módosítva: 2012-07-13 09:57:31
A joghurt és a kefir bizonyos „gyógyító” baktériumok, élőflóra miatt egészségesebb a tejnél. Bármilyen receptet olvasunk, amiben kefirt használunk, nyugodtan helyettesítsük egymással, főleg, ha a kefirt otthon készítjük, kefirgomba segítségével. Ilyen az előételnek is alkalmas joghurtszelet.
Elkészítés
A joghurtba keverjük a bazsalikomlevelet, a finomra vágott petrezselyemzöldet, késhegynyi őrölt fehérborsot, 1 teáskanál cukrot, pici sót. A zselatint simára keverjük a tejjel, és addig melegítjük, míg a zselatin elolvad (forralni nem szabad!). A tejszínt kemény habbá verjük, hozzákeverjük a joghurtot és a zselatint, majd egy kiolajozott őzgerincformába öntjük. (Még jobb, ha folpackkal kibéleljük, és azt olajozzuk.) Letakarva betesszük a hűtőszekrénybe, hogy megdermedjen.
Kevés olajon megfuttatjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzákeverjük a paradicsompürét, és még 3 percig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük kb. 2 dl vízzel, és még egyet forralunk rajta.
Tálalás
Kiborítjuk a joghurtzselét (a folpackot lehúzzuk róla), és felszeletelve a tálalótálon szépen elrendezzük. A paradicsomos mártással, és salátával kínáljuk.
Hozzávalók
| 4 dl | joghurt |
| 2 dl | tejszín |
| 2 evőkanál | zselatin |
| 1 dl | tej |
| 4 evőkanál | szárított bazsalikomlevél |
| 1 nagy csokor | petrezselyemzöld |
| 2 evőkanál | paradicsompüré |
| 1 kis fej | vöröshagyma |
| cukor | |
| őrölt fehérbors | |
| só |
Tudnivalók
| Recept | 4 főre |
| Lisztmentes | Igen |